У ГПУ підозрюють, що трагедію під Іловайськом спричинило дезертирство батальйону

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.10.2014 11:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24064

У Генпрокуратурі вважають, що 5-й батальйон територіальної оборони “Прикарпаття” скоїв злочин, бо став першопричиною серії подій, які спричинили трагедію під Іловайськом.

Про це під час брифінгу у вівторок заявив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Вони (батальйон "Прикарпаття") вчинили злочин, бо стали першопричиною масового ефекту доміно у зоні Іловайська ", - сказав Матіос, додавши, що вони стояли під Амвросієвкою.

Головний військовий прокурор зазначив, що батальйон "Прикарпаття" з 326 військовослужбовців прибув до місця несення служби у травні.

"Служили-служили і зробили те, що зробили, - залишили місце несення служби, оголили фланг і поїхали через всю Україну зі штатною зброєю на шкільних автобусах", - нагадав Матіос.

Він зауважив, що 5-й батальйон територіальної оборони тричі не виконав наказ командування.

Зокрема, констатував Матіос, після першого обстрілу, до якого бійці батальйону не були готові, бо не сподівалися, що по них стрілятимуть з Росії за 40 км, "просто знялися й пішли".

Ординарець командувача сектору наздогнав їх і дав письмовий наказ зупинитися або почати виконувати хоча б комендантські функції на цій межі. Однак бійці пішли далі. Так само їх зупиняли їх і віддавали наказ у Дніпропетровську, однак бійці батальйону його теж не виконали, зазначив він.

"Сідаємо на гелікоптер - командувач Сухопутних військ, я, мій перший заступник - летимо у Кіровоград, Знам’янку. Посадили в полі вертоліт, ідемо до них. Вони перекрили дорогу - мені соромно це говорити, квантунська армія: дехто п’яний, босі, озброєні до зубів, з бойовим комплектом гранат на поясі, направили РПГ на вертоліт, і старший лейтенант Прочук, якому ми оголосили підозру, віддав команду стріляти", - розповів головний військовий прокурор.

За словами Матіоса, командувач Сухопутних військ наказав тоді батальйону "Прикарпаття" прибути до найближчої військової частини, здати зброю, пройти медичне обстеження, помитися, переодягнутися, отримати квитки на потяг і централізовано відбути додому.

Однак, за словами Матіоса, бійці вчинили по-своєму і поїхали додому колоною з шкільних автобусів з вибитими шибками, 17 "Уралів" і семи "віджатих" автомобілів без номерних знаків або із знаками Донецької області.

"Можливо, я занадто емоційно говорю. Але органи місцевого самоврядування Івано-Франківської області роблять з них героїв. Я не хочу сказати. що там всі є дезертирами, завжди є поводир і завжди є ті, що йде за поводирем", - зауважив він.

Матіос констатував, що батальйон мав "великі проблеми" ще під час формування івано-франківським військом комісаром.

Обурення військового прокурора, зокрема, викликав той факт, що для транспортування бійців батальйону військовий комісар використав шкільні автобуси. Окрім того, на переконання Матіоса, при визначенні командира батальйону івано-франківський військовий комісар повинен був "встигнути зрозуміти, що ця людина любить алкоголь" і не може командувати такою кількістю людей.

Нагадаємо, у парламенті створили тимчасову слідчу комісію з розслідування причин трагедії в Іловайську.

Крім того, Генпрокуратура розпочала розслідування щодо дій керівництва Міністерства оборони та Генерального штабу під час операції поблизу Іловайська.

Тим часом, командир батальйону спецпризначення "Донбас" Семен Семенченко заявив, що загальні втрати українських військових під Іловайськом складають більше тисячі осіб.

Нагадаємо, за інформацією у ЗМІ, батальйон "Прикарпаття" втік із зони АТО під час наступу російських військ разом з усім озброєнням. Самі бійці заявили, що "побували у пеклі" та йшли на ротацію.

2 вересня в Івано-Франківській ОДА заявили, що батальйон "Прикарпаття" вивели з зони АТО "для відновлення боєздатності".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.