Україна - НАТО: новий рівень співробітництва

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.10.2014 20:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24069

Трастові фонди для зміцнення української армії, розробка дорожньої карти для сумісності Збройних сил України та військ НАТО, практична співпраця України та Північноатлантичного альянсу.

Ці та інші питання розглядали у середу на зустрічі керівник МЗС України Павло Клімкін та новий голова НАТО Єнс Столтенберґ.

До кінця цього року чи початку наступного мають на повну силу запрацювати трастові фонди для підтримки країнами НАТО реформ Збройних сил України, заявив у штаб-квартирі НАТО голова українського МЗС Павло Клімкін. Йдеться про фонди, які вже частково почали наповнюватися й мають використовуватися для армійських проектів у питаннях логістики, зв’язку, кіберзлочинності та соціальної реабілітації поранених українських військовослужбовців. «Мова йде про мільйонні суми», – пояснив Клімкін, не вдаючись у деталі.

Розмова представника України з новим головою НАТО норвежцем Єнсом Столтенберґом точилася й навколо військово-технічної підтримки українців, зокрема, так званої «програми зміцнених можливостей».

«Особливі сподівання ми покладаємо на досягнення сумісності (української армії та сил НАТО), – каже голова української дипломатії. – Це серйозна програма. Зараз для нас відкривається «програма зміцнених можливостей», яка відкрита лише для п’яти особливих союзників НАТО. Ми почали підготовку дорожньої карти й сподіваємося, що на цьому шляху ми досягнемо успіхів уже в короткостроковій перспективі».

Перший «прямий і дуже ефективний контакт» із новим генсекретарем НАТО

Перспективи сприяння НАТО у підтримці української безпеки також обговорювалися у контексті нинішніх настроїв політичного спектру України щодо інтеграції до євроатлантичних структур. На думку Павла Клімкіна, голова Північноатлантичного союзу значно активніше займеться можливими перспективами зближення України і НАТО після парламентських виборів, а саме тоді він планує відвідати Київ.

Голова українського дипломатичного корпусу додає, що для НАТО надзвичайно важливо надати політичну підтримку у стабілізації на Донбасі. Зокрема, не допустити так званих виборів на територіях, тимчасово підконтрольних сепаратистам, на початку листопада. «Треба мати справжні вибори, відповідно до українського законодавства, щоб обрати легітимних представників Донбасу», – додав Клімкін.

«Я дуже радий, що Єнс Столтенберґ, обійнявши посаду голови НАТО, визначив Україну та події довкола неї одним зі своїх ключових пріоритетів на найближче майбутнє, – каже український міністр, зауважуючи, що однією з головних цілей його нинішніх відвідин НАТО було саме «встановлення прямого й дуже ефективного контакту з новим керівництвом Північноатлантичного союзу».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.