Саміт СНД. Про Україну без президента України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.10.2014 20:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24083

У столиці Білорусі у п’ятницю відбувся саміт країн СНД, який спершу планувався в Києві, однак, цим планам завадили дії Росії, яка анексувала Крим та розв’язала війну на сході України.

Навесні цього року після російської агресії Україна відмовилася від головування в СНД, у зв’язку з чим цю функцію перейняла Білорусь.

Незважаючи на те, що Президент Петро Порошенко на саміт до Мінська не поїхав, про Україну там говорили багато. Україну на саміті представляв посол у Білорусі Михайло Єжель.

Президент Білорусі Алєксандр Лукашенко, який намагається показати себе миротворцем у російсько-українському конфлікті, використав для цього і майданчик саміту СНД.

«Абсолютно неприпустима ситуація, коли тут у нас, майже в центрі Європи, ведуться бойові дії. Сторони конфлікту повинні не просто знайти точки зіткнення, але й зупинити кровопролиття. Всі суперечні питання мають вирішуватися тільки мирним шляхом. Не можна дозволити і далі литися крові нашого братнього народу», – заявив Лукашенко.

Але тему війни в Україні інші лідери країн СНД не підхопили, лише президент Узбекистану Іслам Карімов висловив невдоволення, що президент Порошенко не приїхав у Мінськ та не виступив перед президентами країн СНД, що принесло б, на його думку, «більшу ясність у розв’язання української проблеми».

Президент Росії Владімір Путін теж обійшов стороною проблему війни в Україні, начебто це його не стосується. Здебільшого він говорив про економічні зв’язки країн СНД, які драматично зменшилися, у чому Путін винною визнав асоціацію України та Молдови з Євросоюзом.

«Ми ніколи не були противниками з Євросоюзом, і самі хочемо зближуватися. Питання в умовах нашої співпраці. Проблеми створюються не у зв’язку з діями у відповідь і захисними заходами Росії, а в зв’язку з тим, що наші партнери не вважають за потрібне своєчасно, відкрито, повноформатно, предметно і професійно обговорювати всі ризики, які виникають для російської економіки та інших країн співдружності у зв’язку з дією норм зон вільної торгівлі після приєднання наших колег до інших торгово-економічних об’єднань», – сказав Путін.

Новий союз – стара загроза

Протягом саміту президенти СНД ухвалили 15 документів та висловили задоволення своєю працею. Після цього до більш щільного спілкування вдалися президенти Білорусі, Казахстану та Росії, які з 1 січня формують нове об’єднання – Євразійський економічний союз.

Цей союз несе загрозу незалежності Білорусі, вважає мінський політолог Андрій Козакевич.

«Створюються певні наднаціональні структури, і формально будуть обмежувати суверенітет, і реально, тому що вплив Росії і в економічній, і в політичній сфері збільшується через використання цих інститутів, – каже він. – Звичайно, я б розглядав створення цього союзу саме як загрозу, і основна загроза полягає в тому, що в рамках Євразійського союзу немає ніяких противаг. Існує одна країна, яка є абсолютною домінантою – Росія – і немає ніяких механізмів стримування її впливу. Це фактично союз однієї великої країни з невеликою кількістю сателітів».

На думку мінського політолога Андрія Козакевича, йдеться про зміцнення впливу Росії на пострадянський простір, відтворення у новій формі СРСР. Сьогодні до цього Євразійського союзу погодилася приєднатися Вірменія, на цей шлях став також Киргизстан. Володимир Путін минулого року дуже хотів, щоб до цього союзу приєдналася також Україна, скасувавши плани своє інтеграції з ЄС.

Тло для футболу

На думку багатьох спостерігачів, мінські саміти пострадянських організацій не принесли чогось неочікуваного, а стали тлом для відбіркового матчу до Чемпіонату Європи з футболу «Білорусь – Україна».

На ньому білоруські та українські вболівальники спільно скандували «Слава Україні!» та «Живе Білорусь!», а також співали відому пісню про Путіна, за що суд у місті Борисові засудив 12 білорусів та 12 українців до 5-10 діб арешту та штрафів.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.