У Києві і Харкові мітингують строковики-нацгвардійці

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.10.2014 22:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24093

Близько 300 строковиків Національної гвардії проводять мітинг під Адміністрацією президента України з вимогою демобілізації та повернення додому.

Разом з тим, бійці Нацгвардії спростовують повідомлення в окремих ЗМІ, що причиною того, що вони залишили частину в Нових Петрівцях під Києвом, є невиплата зарплати. Кількість мітингувальників зростає. Підходи до АП охороняє кордон міліції. Бійці Нацгвардії вигукують: "Дембель, дембель!". Ситуація поки що спокійна.

Раніше командування Національної гвардії офіційно повідомило, що "проводить переговори з групою військовослужбовців строкової служби, які вийшли на акцію протесту в одній з частин під Києвом".

"Військовослужбовці строкової служби, які відслужили відведений термін, вимагають демобілізації. В даний час між сторонами триває переговорний процес з метою врегулювання конфліктної ситуації", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацгвардії, оприлюдненому 13 жовтня.

Також у прес-службі зазначають, що керівництво Нацгвардії роз’яснює військовослужбовцям "позицію держави з приводу відстрочки демобілізації і наслідки організації даної акції", не уточнивши, про які позицію держави і наслідки йде мова.

До півсотні солдатів-строковиків військової частини №3017 Нацгвардії залишили розташування частини і вийшли з речами на площу Свободи перед Харківською облдержадміністрацією з вимогою демобілізувати їх у зв’язку із закінченням терміну служби.

Гвардійці скандували "Миру-мир, солдату - дембель".

"Нам говорять: навіщо ви сюди вийшли, в країні війна? Чого ви сюди вийшли за дембель? Пояснюю: нас не задіюють! Ми хочемо, щоб нас почули", - сказав один із солдатів-строковиків Дмитро.

Присутні розповіли журналістам, що служать вже півтора роки, хоча призивалися всього на рік, і навіть приблизних термінів демобілізації їм ніхто не називає.

"Ми у кожного (командира) питаємо: коли дембель? І кожен нам каже: я б тебе відпустив, але є президент... На цій підставі - "до особливого розпорядження"... Жодних встановлених термінів немає. За ці 150 гривень? Я міг за ті півроку, які я тут "переслужив", годувати свою сім’ю і заробляти собі якісь гроші. А мені платять 154 гривні на місяць", - сказав Дмитро.

За його словами, він з товаришами вийшов на площу Свободи, щоб підтримати "строковиків" з в/ч №3027 Нацгвардії, які в понеділок в Києві залишили розташування і вирушили до Адміністрації президента з аналогічними вимогами.

До бійців, що вимагають демобілізації, на пл. Свободи приїхали представники Східного територіального управління (СТУ) Нацгвардії.

Заступник начальника СТУ з роботи із особовим складом Василь Пилипенко ухилився від відповіді на запитання, чи будуть покарані військовослужбовці, покинувши частину.

"Сьогодні вихідний день у хлопців... Кожен, хто так вчинив, не захотів вирішити в письмовій формі, і якщо назву таким словом "дезертир", "зрадник", той, хто пішов на такий вчинок, то це клеймо буде на все життя стояти в вухах. Але це слово буде, як буква закону - дезертир, зрадник. Ніхто цього не хоче. Всі питання можна вирішити спокійно", - сказав Пилипенко.

"Я думаю, що люди відстоюють свою позицію. Вони показали, їм це було необхідно. Ми зараз повертаємося до військової частини і чекаємо подальших дій по службі", - сказав заступник командира частини Станіслав Басараб.

Близько 17.00 солдат відвезли автобусом назад у частину.

Командувач Національної гвардії України Степан Полторак назвав вимоги строковиків щодо демобілізації "абсолютно незаконними". Про це він заявив у прямому ефірі відеотрансляції з місця подій, відповідаючи на питання журналіста.

"Вони (вимоги - ред.) є абсолютно незаконними", - сказав Полторак. Також, на його думку, ті, хто прийшов під АП, піддалися на "провокації певних політичних сил" і "самі того не розуміючи, грають на руку Путіну".

За словами Полторака, положення про терміни проходження військової служби чітко прописані в українських законах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.