Путін залишився без дорогої нафти, яка тримала його при владі

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 15.10.2014 17:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24099

Президент Росії Владімір Путін втратив свого “найкращого друга” і найважливішого союзника – дорогу нафту на міжнародному ринку.

Про це сьогодні пише Bloomberg, підкреслюючи, що саме "чорне золото" було ключовим елементом економічної політики Путіна відколи він став президентом.

Продаж енергоносіїв забезпечив ріст російської економіки на 7% з 2000 до 2008 року. Тепер Кремлю не вдасться забезпечити ріст економіки через падіння цін на нафту і жорсткі санкції Заходу проти Росії через агресію проти України.

Через це в популярного нині Путіна скоро може не знайтися грошей, щоб і далі підвищувати пенсії і зарплати бюджетникам. А крім того, Кремль взявся виплочувати компенсації компаніям, які втратили доступ до кредитних ринків на Заході.

Експерти кажуть, що російську економіку найближчими роками чекають неприємності. Екс-міністр фінансів Росії Олександр Кудрін прогнозує падіння ВВП країни на 1-1,5% через самі лише санкції.

Економіст з Renaissance Capital Ltd Чарлі Робертсон вважає, що наступного року російську економіку чекають труднощі навіть якби ЄС і США скасували санкції. За його словами, ріст ВВП скоротиться на 1,7%, якщо ціна нафти впаде до 80 доларів за барель.

"Якщо ціна на нафту буде залишатися низькою, Кремль може скоротити соціальні програми і натиснути на підприємців, щоб вони підтримували високий рівень працевлаштування", - вважає економіст Бруклінського інституту у Вашингтоні Кліфорд Гедді.

Він нагадав, що ціна на нафту вже обвалювалася в 2008 році через фінансову кризу. Але тоді Кремлю вдалося уникнути зростання безробіття.

Раніше експерти прогнозували, що економіка Росії буде рости, якщо нафта коштуватиме 93 долари.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.