Ситуація на фронті. Російські терористи активізувалися під Маріуполем і в районі Донецька

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.10.2014 18:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24100

Сьогодні у Маріуполі оголошено День жалоби у зв’язку із трагічною загибеллю мирних жителів внаслідок обстрілу терористами селища Сартана.

Як повідомив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, встановлено, що 14 жовтня в цьому районі активну розвідку вів російський безпілотник. О 14:30 терористи розпочали обстріл відділу прикордонної служби «Сартана» з установок «Град», розташованих в районі захопленого ними н.п. Широкіне. Внаслідок обстрілу втрат серед прикордонників немає. Вогонь коригувався безпосередньо з безпілотника. Оскільки в цей час на околиці селища проходила поховальна процесія, терористи туди перенесли вогонь. Снаряд влучив безпосередньо у поховальну процесію. За попередніми даними, загинули 7 мешканців селища Сартана, 18 дістали поранень.

Водночас терористи обстрілювали позиції сил АТО біля населеного пункту Шевченко та Талаківка поблизу Маріуполя. Постраждалих серед військових також немає.

Загалом тенденція до активізації повітряної розвідки незаконними збройними формуваннями продовжує зберігатися. Роботу безпілотників 10 разів фіксували на Маріупольському напрямку, біля Донецька та вздовж адмінкордону з тимчасово окупованою територією Криму. Окрім цього, було зафіксовано польоти вертольотів вздовж кордону без порушення повітряного простору України на ділянці Сумського прикордонного загону та вздовж адмінкордону з АР Крим. Поблизу Донецька спостерігався літак радіоелектронної розвідки, який перетнув кордон України в районі селища Успенка Донецької області.

В цілому ситуація в зоні АТО істотних змін не зазнала. Загиблих за минулу добу немає, підтверджено дані про 12 поранених.

Наразі у районі Бахмутівки Луганської області триває бій. Терористи безрезультатно намагались захопити наші блокпости. Українські військові мають достатньо зброї та боєприпасів, вони захищені інженерними спорудами, командування підтримує з ними зв’язок та контролює ситуацію. На даний момент українська артилерія відбиває напади терористів, які атакують наші блокпости. До району бою вирушили українські підрозділи, які допоможуть знищити бойовиків та ліквідувати загрозу для блокпостів.

Активність терористів, які продовжують порушувати режим припинення вогню, концентрується переважно в районі аеропорту Донецька, Дебальцево та Щастя.

У Донецькому аеропорту терористи 4 рази обстріляли позиції сил АТО з мінометів та артилерії і двічі здійснювали штурм. Всі напади відбито. У районі м. Дебальцеве Збройні сили відбили штурм на базовий табір сил АТО. Атаки відбувалися після артобстрілів.

Протягом вчорашнього дня Нацгвардійці відбили штурми на позиції в районах перетину ключових доріг під селищем Золоте Луганської області.

За оперативними даними, бойовики здійснюють передислокацію живої сили та техніки. Також вони поширюють чутки про підготовку наступів у напрямку міст Дебальцеве, Маріуполь, Авдіївка у Донецькій області та міст Лисичанськ, Сєверодонецьк та Щастя у Луганській області. Українські силовики контролюють всі зазначені напрями.

Державна прикордонна служба завершила постачання зимового одягу та іншого необхідного спорядження до підрозділів, що несуть службу на сході України. Прикордонники отримали камуфляжі, зимові куртки, термобілизну, кожухи, валянки, шапки та інший одяг. Наразі триває розподіл та постачання цього майна безпосередньо від органів охорони кордону до особового складу. Розподіл завершиться протягом 1-2 днів.

Як ми вже раніше повідомляли, Національна гвардія вже завершила підготовку до несення служби в осінньо-зимовий період. У Збройних Силах цей процес завершується.

Фахівці «Укроборонпрому» протягом доби відремонтували 13 одиниць бронетехніки: 3 танки, 5 БМП та 5 бронетранспортерів БТР-70,-80.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

На територіях, тимчасово підконтрольних бойовикам, бандити вигадують дедалі нові способи грабунку населення та бізнесу. Так, за оперативними даними, керівництво терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» має намір провести до 1 листопада інвентаризацію непрацюючих місцевих підприємств, після чого незаконно їх привласнити.

Крім цього, терористи запровадили щомісячні побори з місцевого населення. Терористи цими поборами обклали і тих, хто видобуває вугілля, і таксистів, і працівників ринків. Злочинці від місцевих мешканців вимагають сплачувати «данину» готівкою.

На фоні погіршення криміногенної ситуації на Донбасі тривають збройні сутички між незаконними збройними формуваннями терористів та російськими найманцями щодо перерозподілу сфер впливу. Зокрема, тривають збройні сутички між бойовиками «ЛНР» та козаками «Всевеликого Війська Донського РФ» отамана Козіцина. Черговим приводом для конфліктів стало бажання різних банд контролювати збирання та вивезення до Росії металобрухту.

Через обстріли терористів у Тельманівському районі Донецької області пошкоджено магістральні лінії електромереж та призупинено постачання електроенергії із Старобешевської ТЕС до підстанцій м. Маріуполя. Електропостачання міста здійснюється лише частково, є загроза знеструмлення частини підприємств Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча та Азовмашу. Наразі над відновленням електромереж працюють бригади ремонтників Донецькобленерго та підрозділи ДСНС.

У Харкові неподалік міського аеропорту розпочато роботи з облаштування першого тимчасового містечка для вимушених переселенців з зони проведення АТО. Містечко міститиме будинки-модулі, надані Україні Урядом Німеччини в складі гуманітарної допомоги. Нагадаємо, що два інших таких містечка будуть розміщені поблизу Дніпропетровська та Запоріжжя. Загалом, усі три модульних містечка розраховані на досить комфортне проживання близько 4000 мешканців.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.