Більшовик Кисельов знову заінтригував “пікантною” подробицею. Про Тимошенко

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.03.2007 23:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2411

Лідер української опозиції Юлія Тимошенко була допитана у справі Павла Лазаренка під час останнього візиту у Вашингтон.

Чи не тут відбувався допит Тимошенко?

Про це повідомив перший заступник голови фракції партії “Регіонів України” Василь Кисельов, коментуючи протилежні заяви посла США в Україні Уїльяма Тейлора.

"Коли ми отримали документи, які підтверджують, що посол США, на жаль, сказав не всю правду або його ввели в оману, тому що у нас у руках документи, які підтверджують, що пані Тимошенко викликалася на допити американським прокурором Мартою Берш, ці документи є", - сказав народний депутат.

"І сьогодні я здивований, і мені зрозуміло, чому вона була в Америці, і чому її там не залишили. Сьогодні я думаю: вона скерує всі свої зусилля, щоб не дати працювати Верховній Раді, тому що вона боїться відповідальності, вона боїться, що якщо ми сьогодні розкрутимо до кінця те, що свого часу за політичним рішенням було припинено, то їй доведеться сидіти поряд з тими, хто сьогодні вже сидить", - заявив Кисельов. "Я відповідаю за свої слова. І те, що ви говорили тут про те, як суди купуються, ми теж знаємо, як куплені рішення окремих судів", - додав регіонал.

Найближчим часом Спеціальна комісія Верховної Ради України, яка розслідує діяльність Юлії Тимошенко в період її управління Єдиними енергосистемами України (ЄЕСУ), може оприлюднити дані Міністерства юстиції США про причетність Юлії Тимошенко до розкрадань державних коштів спільно з Павлом Лазаренком.

Відомо, що на початку березня Юлія Тимошенко здійснила візит доСША, де зустрічалася з високопоставленими чиновниками адміністрації американського президента, зокрема з главою Держдепу Кондолізою Райс і віце-президентом США Діком Чейні.

Основними темами візиту стали зміна влади в Україні шляхом проведення нових парламентських виборів, а також енергетична загроза з боку Росії. Як зазначають аналітики, Тимошенко отримала у Вашингтоні відверту американську підтримку свого бачення майбутнього України і ролі країни у забезпеченні європейської політичної і енергетичної безпеки.

Під час візиту лідера опозиції США спростували причетність Тимошенко до справи Лазаренка.

Зазначимо, що в листопаді минулого року Павло Лазаренко був засуджений американським судом до 9 років позбавлення волі. Він був визнаний винним у відмиванні грошей, шахрайстві і здирництві. Американськими слідчими було встановлено, що Лазаренко і його спільники за 1992-98 роки легалізували більше 250 мільйонів доларів, отриманих злочинним шляхом.

Представник генерального прокурора США по округу Колумбія Майкл Хампріз тоді заявив, що "американські судові органи мають намір глибоко проаналізувати історію придбання цих коштів, включаючи можливі шахрайські діяння, здирництво, розкрадання, розтрату і відмивання грошових коштів, колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком, його підлеглими та іншими особами".

А може тут?

Згідно з даними американського розслідування, наданними американській стороні ГПУ, обіймаючи посаду першого віце-прем’єра України у 1995-1996 роках, Лазаренко займався енергетичним сектором економіки, і зокрема реорганізацією системи імпорту і розподілу природного газу. Після реорганізації приватним компаніям було надано ексклюзивне право закупки природного газу у Газпрому. Особливими привілеями володіла компанія Єдині енергосистеми України (ЄЕСУ), яка у той час знаходилася під контролем Юлії Тимошенко.

У грудні 1996 року Лазаренко ініціював видачу державної гарантії на суму 200 млн. доларів на постачання природного газу на адресу ЄЕСУ, змусивши, таким чином, український уряд взяти на себе борги перед Газпромом. Юлія Тимошенко і її соратники повністю заперечують дані звинувачення.

Від “Аратти”: На сьогодні справа Лазаренка знаходиться на розгляді в апеляційному суді штату. Під час судового слідства у суді першої інстанції, переважна більшість звинувачень була знята судом, як таких що не мають достатньої доказової бази або є надуманими.

Серед іншого визано таким, що не відповідає дійсності звинувачення у тому, що корпорації ЄЕСУ було надано якийсь особливий статус, оскільки окрім неї на ринку працювало ще декілька трейдерів, які купували газ у НАК “Нафтогаз України”.

Стосовно так званої справи ЄЕСУ, американська феміда зняла із розгляду цю частину справи у зв'язку із відсутністю події злочину, як такої.

Наразі адвокати Лазаренка висловлюють впевненість, що у судовому засіданні другої інстанції буде або знято всі звинувачення, або справу повернуть до суду першої інстанції на повторний розгляд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.