Ситуація на фронті: вогнева активність російських терористів знизилася

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.10.2014 14:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24120

За минулу добу в зоні АТО спостерігалося певне зменшення активності терористів, порівняно зі сплеском, який відбувся позавчора.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, cеред українських військових загиблих за минулу добу немає, поранення отримали четверо українських воїнів.

Зокрема, одного бійця Національної гвардії було поранено внаслідок обстрілів терористів на блокпосту у районі н.п. Сміле. Територія навколо блокпосту перебуває під контролем сил АТО. Після великих втрат, яких бойовики зазнали за дві минулі доби, вони не наважуються атакувати, а здійснюють обстріли зі стрілецької зброї та мінометів.

В цілому на Луганщині та півдні Донецької області інтенсивність обстрілів вчора дещо зменшилася. Активність бойовиків була сконцентрована у районі Донецька та Дебальцево, а також у Попаснянському районі Луганської області.

З установок «Град» позиції сил АТО були обстріляні в районі с. Новотроїцьке та біля с. Кам’янка Донецької області.

Біля с. Рідкодуб у Шахтарському районі терористи 4 рази обстріляли наших військових з артилерії, мінометів і танків, після чого наші військові відбили штурм бойовиків. Ще один штурм блокпосту було відбито під селом Озерянівка Горлівської міськради. Терористи зазнали втрат.

Також вчора було відбито черговий штурм донецького аеропорту, який героїчно утримують наші військові.

Терористи в односторонньому порядку зупинили процес обміну заручниками. Повідомляємо, що український Міжвідомчий центр допомоги обміну заручниками продовжує свою роботу та робить усе можливе для пошуку осіб, що потрапили до незаконних збройних формувань та проводить переговори про відновлення контактів.

Протягом доби бойових зіткнень на кордоні не зафіксовано.

Українські прикордонники 4 рази фіксували повітряну розвідку російських безпілотників під Маріуполем та на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Усього за час АТО фахівці концерну «Укроборонпром» відремонтували і повернули на передову 1000 одиниць техніки. Окрім цього, для потреб силовиків вироблено і поставлено 200 одиниць нової техніки.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

Щодо вчорашнього вибуху, який стався на території захопленого терористами Донецького казенного заводу хімічних виробів повідомляємо наступне. Після захоплення бойовиками даного заводу, на складах якого залишилася значна кількість вибухонебезпечних речовин, терористи намагалися налагодити випуск вибухівки. За оперативними даними та за оцінками експертів-вибухотехніків, вибух на заводі найвірогідніше стався з причини недотримання бойовиками вимог технологічного процесу.

19 жовтня о 12:38 українські енергетики відновили електропостачання насосної станції першого підйому Південно-Донбаського водогону. Завдяки цьому вода почала надходити в трубопроводи, що ведуть до Красноармійської та Великоанадольської фільтрувальних станцій. Нагадаємо, що внаслідок обстрілів терористів 17 серпня насосну станцію Південно-Донбаського водопровідного вузла була знеструмлено. Від її роботи залежить водопостачання понад 30 населених пунктів з 250 тисячами жителів.

Терористи продовжують систематично обстрілювати канал «Сіверський Донець – Донбас», що спричинило численні пошкодження каналу. Наразі він працює в аварійному режимі, через що якість води, що надходить споживачам, не відповідає стандартам.

Також через обстріли бойовиків, унаслідок пошкодження газопроводу у селах Трьохізбенка та Сміле Луганської області відключено від газопостачання 3,5 тис. абонентів.

Тривають роботи з відновлення корпусу 7А енергоблоку №7 (потужністю 800 МВт) Слов’янської ТЕС «Донбасенерго». Наразі здійснюється ремонт дахів і конструкцій, закупівля і підготовка обладнання. Пуск цього енергоблоку з видачею додаткової потужності в Об’єднану енергосистему України запланований на 1 грудня 2014 року. Це дозволить зменшити навантаження на працюючий енергоблок ТЕС.

Незважаючи на постійні обстріли бойовиків, бригади «Донецькобленерго» у вихідні дні відновили електропостачання у 24 населених пунктах Донецької області. Відновлено енергоживлення в Ленінському і Кіровському районах Донецька, та електропостачання Куйбишевського водопровідного вузла, знеструмлених 18 жовтня після чергового обстрілу терористів.

Також у місті відновлено електропостачання шахт «Кіровська» і «Лідіївка», де на момент знеструмлення під землею перебувало 8 гірників. Шахтарів виведено на поверхню, жоден з них не постраждав.

На сьогодні виплату пенсій та грошових допомог профінансовано в 22 районних та міських управліннях Донецької області та в 15 районних та міських управліннях Луганської області, які перебувають під контролем українських військових. Це дозволить мешканцям територій, які тимчасово захоплені терористами, виїхати з паспортом до найближчого працюючого відділу соцзабезпечення та отримати належні соціальні виплати – пенсії, матеріальну допомогу та ін.

Вчора жителі Краматорська від рятувальників ДСНС України отримали черговий вантаж – понад 57 тонн гуманітарної допомоги, виділеної державою. Цього разу продукти харчування для жителів Сходу доправили співробітники Запорізької, Дніпропетровської, Київської, Миколаївської, Одеської, Чернігівської, Черкаської, Чернівецької областей та міста Києва. Частина вантажу з гуманітарною допомогою прибула до Запоріжжя, частину передано на Схід України – до міста Краматорськ.

Нагадаємо, що на кошти, виділені Урядом України, 3 жовтня доставлено до Сєвєродонецька Луганської області першу частину гуманітарної допомоги – 44 тонни, які містять продукти харчування, медичні засоби, електрогенератори, ковдри та інші предмети першої необхідності. Другу частину вантажу вагою 116 тонн доставлено 7 жовтня до Маріуполя та Краматорська Донецької області. Третю частину рятувальники доправили 13 жовтня до Краматорська.

Таким чином, на кошти, виділені з держбюджету, рятувальники ДСНС України вже закупили та доставили мешканцям Донеччини та Луганщини понад 217 тонн гуманітарної допомоги.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.