Ситуація на фронті: активність російських бойовиків зростає

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.10.2014 16:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24157

За минулу добу активність терористів в окремих районах зони АТО порівняно з кінцем минулого тижня дещо зросла. На підконтрольних бойовикам територіях продовжується фіксація нарощування сил незаконних збройних формувань і підрозділів ЗС РФ.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

У Донецькому аеропорту бойовики обстріляли позиції українських військових з артилерії, гранатометів і стрілецької зброї. Наші військовослужбовці продовжують утримувати цей об’єкт під контролем.

Терористи обстріляли також прилеглі до аеропорту Авдіївку та Піски.

Крім цього, бойовики здійснили обстріли позицій сил АТО у Донецькій області в районі м. Дебальцеве, поблизу с. Тоненьке, біля с. Новокалинове та у районі смт Ольховатка.

Під час вчорашнього бою у районі Талаківки – Гнутово поблизу Маріуполя наші підрозділи знищили один танк та один автомобіль бойовиків. Терористи також зазнали втрат у живій сил. Терористи вчора тричі обстріляли з установок «Град» і мінометів ротний опорний пункт сил АТО. Сьогодні з шостої ранку обстріл продовжився.

Учора ввечері відбулося відведення військовослужбовців з блокпосту №32 в районі селища Сміле. Відхід відбувся разом із технікою та озброєнням. Відхід відбувся без втрат. Наразі військовослужбовцям надається психологічна та медична допомога, після чого бійцям будуть надані відпустки.

За попередніми даними, втрати на цій ділянці протягом часу протистояння з вересня становлять більше десяти осіб. На даний момент відбувається ідентифікація тіл загиблих та з’ясування долі декількох військовослужбовців, що офіційно вважаються зниклими безвісті.

Учора вперше за останні тижні відбулася активізація у звільненні заручників. В рамках мирного плану Президента України звільнено 21 людину, військові та цивільні, які перебували в заручниках у терористів.

Бойовики та російські війська продовжують здійснювати повітряну розвідку за допомогою безпілотників. БПЛА зафіксовані в районі н.п. Сартана поблизу Маріуполя, Курахове – на захід від Донецька, а також на ділянці відділу прикордонної служби «Красна Талівка» у Луганській області.

За добу загинуло 2 українських військових, 2 отримали поранення.

Бойових зіткнень на кордоні поза межами АТО не було.

Фахівці «Укроборонпрому» за добу відремонтували одну БМП та 2 танки.

Ситуація у населених пунктах зони АТО

На ранок 28 жовтня у Донецьку без газопостачання залишаються 3908 абонентів, серед них 12 багатоквартирних будинків, 2837 будинків приватного сектора і 26 підприємств. На відновленні пошкоджених від артобстрілів терористами розподільних газопроводів одночасно задіяно 7 ремонтних бригад газовиків. Роботи вже ведуться у Куйбишевському, Київському та Петровському районах Донецька.

Кремль розробив власний сценарій панування на окупованих бойовиками територіях України. Свідоцтво про підконтрольність виборів у так званій ДНР кукловодам з Росії (відео)



За кілька днів до парламентських виборів бойовики «Всевеликого войска донского» здійснили криваву провокацію в с.Сокільники в Новоайдарському районі Луганської області. Одягнені в камуфляж терористи на позашляховиках заїхали в селище і почепили синьо-жовті прапори на будинках двох місцевих мешканців – активістів проведеного 11 травня так званого «референдуму» за самопроголошену «ЛНР». Обох людей – 58-річну жінку та 47-річного чоловіка бойовики розстріляли з пістолетів. Це вбивство терористи ЛНР намагались використати для дискредитації українських військових та української влади під час виборів. Селище Сокільники з самого початку бойових дій перебуває під контролем так званої ЛНР і туди жодного разу не заходили українські силовики.

У Слов’янську СБУ затримала громадянина України 1973 року народження, який ще у квітні приєднався до терористів та брав участь у захопленні Слов’янського міськвідділу міліції, де згодом бандити влаштували одну з своїх найбільш жорстоких катівень. У період, коли Слов’янськ контролювали терористи, цей громадянин був особистим водієм ватажка бандугрупування на прізвисько «Корсар».

У Волновасі Донецької області СБУ затримала громадянина України 1993 року народження, який був у терористів «ДНР» коригувальником вогню і скеровував обстріли артилерії по підрозділам сил АТО. Тривають оперативно-слідчі дії.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 79 одиниць боєприпасів, з них: 39 артилерійських снарядів; 18 мінометних мін; 22 інших вибухонебезпечних предмети. Обстежено понад 4 га територій. Загалом від початку робіт перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних споруд та інших будівель. Обстежено близько 1452 га територій. Виявлено та знешкоджено 25 409 одиниць боєприпасів.

Матеріальну допомогу на оплату житла та комунальних послуг отримують близько 19 тисяч сімей вимушених переселенців з Донбасу та Криму. Загалом на облік поставлено понад 40 тисяч сімей переселенців. Наразі 430 тис. осіб зареєструвалося в штабах, з них – 135 тис. осіб вже повернулося на постійне місце проживання – до міст, які контролюються українською владою.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.