Німецькі інвестори сподіваються, що в Україні нарешті почнуться реформи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 31.10.2014 18:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24178

Результати виборів дають сподівання на прискорення економічних реформ в Україні. Кроків з покращення інвестиційного клімату від нового уряду очікують і іноземні інвестори, зокрема, німецькі.

Переможці парламентських виборів, обіцяють продовжити проєвропейський курс країни та прискорити економічні реформи. В очікуванні позитивних змін - не лише українці, а й іноземні інвестори. Вони чекають від нового уряду перш за все суттєвого покращення бізнес-клімату в країні.

"Ми з оптимізмом сподіваємося, що вже незабаром інвесторам надійдуть обнадійливі сигнали. Парламентські вибори, які нещодавно відбулися, у будь-якому разі показали, що реформаторські сили мають велику підтримку в суспільстві", - зауважив у коментарі Deutsche Welle Райнер Лінднер, виконавчий директор Східного комітету німецької економіки, - організації, яка представляє інтереси німецьких підприємців у Східній Європі.

Покращення вже сьогодні?

У цьогорічному дослідженні умов ведення бізнесу Doing Business-2015, оприлюдненому 28 жовтня, підготованому експертами Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Україна піднялася на 16 позицій і посіла 96 місце серед 189 держав світу. Це сталося за рахунок спрощення процесу сплати податків для компаній завдяки введенню електронної системи подання декларацій та сплати єдиного соціального внеску (покращення на 49 позицій). А також спрощення реєстрації власності (на 29 позицій) - через запровадження нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно.

Попри деяке поліпшення позицій у рейтингу Doing Business, в уряді визнають: таке поліпшення навряд чи можна назвати достатнім. Тим більше, що всі сусіди України і надалі мають кращі показники інвестиційного клімату. Утім, на думку німецького податкового консультанта Томаса Оттена з компанії Otten Consulting, деякі рішення, ухвалені протягом останніх місяців, повинні позитивно вплинути на бізнес-клімат. Щоправда, бажаний ефект вони матимуть лише наступного року. "Для прикладу, кількість перевірок різними державними органами обмежені однією на рік, що повинно суттєво скоротити управлінські витрати через позапланові перевірки, а також звужує простір для корупції", - зазначив Оттен у коментарі для Deutsche Welle.

Боротьба з кризою за рахунок іноземних інвесторів ?

Однак, за словами Томаса Оттена, окремі рішення, а саме "обмеження щодо валютного регулювання", значно ускладнили діяльність іноземних, зокрема й німецьких, інвесторів. Йдеться про постанову Національного банку від 22 вересня цього року за номером 591, якою були введені суттєві обмеження при здійсненні імпортних операцій, а також запроваджувався обов’язковий продаж експортерами 75 процентів валютної виручки на міжбанківському ринку. Багато підприємців побачили в цьому порушення їхнього права на здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Ще одним суперечливим пунктом зазначеної постанови, який напряму зачіпає права іноземних інвесторів, є заборона на повернення в іноземній валюті за кордон інвесторами коштів, отриманих від продажу корпоративних прав та цінних паперів на позабіржовому ринку, а також переказ за кордон дивідендів, окрім дивідендів "за цінними паперами, що обертаються на фондових біржах".

Утім, за словами Райнера Лінднера, український уряд та Національний банк досить швидко усвідомили негативний вплив окремих рішень на підприємницьку діяльність і тут варто сподіватися змін на краще, вважає Лінднер, оскільки „відновлення економіки не можна досягнути, діючи проти бізнесу, в тому числі проти іноземного бізнесу“. На скасування обмежень на валютному ринку „як і заплановано на початку грудня“ розраховує і Томас Оттен.

Порядок денний реформ

Щоб повернути довіру іноземних та внутрішніх інвесторів, на думку Райнера Лінднера, новому уряду потрібно показати , що він "всерйоз" взявся за реформи. Тим більше, що в Україні перетворень потребують багато сфер. Окрім покращення правової системи та подолання корупції, на порядку денному перш за все повинні стояти підвищення енергоефективності, скорочення дотацій, структурні перетворення, посилення фінансового та банківського секторів, а також підтримка малого і середнього бізнесу", наголошують у німецьких ділових колах. Томас Оттен чи не найважливішим завданням нового уряду вважає дотримання принципів правової держави. "Потрібно послідовно дотримуватися чинного законодавства, щоб інвестори мали змогу працювати в надійному правовому полі", - зауважує німецький консультант.

Утім, на впровадження реформ суттєво може вплинути перебіг подій на Сході країни. "Найголовніше питання на сьогодні - це все-таки збереження єдності держави. Без Сходу країни Україна надовго потрапить у сильну економічну скруту", - наголошує Райнер Лінднер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.