ЄС засудив так звані “вибори” в “ДНР” і “ЛНР”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 3.11.2014 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24181

Київ і Євросоюз засудили проведені сепаратистами вибори лідерів самопроголошених “ДНР” і “ЛНР”. А Москва “поважає волевиявлення жителів Південного Сходу”, заявили у міністерстві закордонних справ РФ.

У російському МЗС відзначають, що вибори, організовані сепаратистами на Донеччині та Луганщині, "пройшли в цілому організовано, при високій явці виборів".

Влада РФ "поважає волевиявлення" жителів цих регіонів, й вважає, що їх "обранці" отримали мандат "для вирішення практичних завдань щодо відновлення нормального життя в регіонах".

Російські дипломати також вважають, що результати цих виборів впливатимуть на процес "налагодження стійкого діалогу між центральною українською владою та представниками Донбасу".

Раніше російська влада вже заявляла, що готова визнати ці "вибори".

За попередніми даними, у Донецьку "перемагає" нинішній лідер сепаратистів Олександр Захарченко - він нібито набирає понад 80% голосів.

У Луганську лідирує Ігор Плотніцький, який очолює сепаратистів самопроголошеної "ЛНР". За нього "проголосувало" більше 60% "виборців".

"Фарс під дулами танків"

Західні країни і ООН не вважають голосування легітимним.

"Я вважаю сьогоднішні "президентські і парламентські вибори" у Донецькій і Луганській "народних республіках" новою перешкодою на шляху до миру в Україні. Голосування незаконне і нелегітимне, Європейський союз не визнає його", - ідеться у заяві голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

Президент України Петро Порошенко назвав "вибори", що минули, "фарсом під дулами танків і автоматів", який загрожує миру в Україні.

"Фарс під дулами танків та автоматів, який сьогодні влаштували дві терористичні організації на частині Донбасу – це жахлива подія, яка не має нічого спільного з реальним волевиявленням", - відзначив Петро Порошенко.

Український лідер також висловлював надію на те, що Росія з повагою поставиться до позиції міжнародної спільноти й ООН, які вважають ці "вибори" порушенням мінських домовленостей.

Київ стверджує, що голосування проходило на тлі "інтенсивних" переміщень військової техніки через українсько-російський кордон.

Влада України наполягає на тому, щоб на Донбасі на початку грудня відбулися місцеві вибори за українським законодавством.

"Мінський протокол передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів винятково на основі законів України. Тому грубе порушення міжнародних домовленостей ставить під загрозу мирний процес. Україна адекватно відреагує на цей виклик", - йдеться у заяві Петра Порошенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.