Ситуація на фронті: Росія нарощує військову присутність

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.11.2014 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24188

Ситуація на Сході України залишається напруженою. Фіксується нарощування російської військової присутності у контрольованих бойовиками районах.

Терористи застосовують тактику, яка поєднує психологічний тиск на українських військових через ультиматуми з вимогою залишити блокпости та масовані обстріли наших позицій реактивною, ствольною артилерією та снайперською зброєю. Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, мета таких дій – примусити військових залишити позиції. Сили АТО відкривають вогонь лише у відповідь та за наявності прямої загрози життю.

Основну активність бойовиків зафіксовано у Луганській області. Так, учора двічі – о 14:55 та о 16:20 – з «Градів» терористи обстріляли українські блокпости біля населеного пункту Кримське.

Також з реактивних систем залпового вогню терористи обстріляли опорний пункт наших сил біля м. Гірське Попаснянського району.

Блокпост №31 в районі селища Фрунзе Луганської області бойовики тричі обстріляли з мінометів. На цьому блокпосту проведено ротацію особового складу, на даний момент там несуть службу підсилені армійські підрозділи у тісній координації з підрозділами вогневого прикриття.

Поблизу с. Озерянівка під Горлівкою українські військові відбили атаку бойовиків з використанням танків та піхоти. Терористи зазнали втрат і відступили.

На території аеропорту Донецька терористи здійснили 4 обстріли з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї.

За минулу добу поранено 3 українських військових. Загиблих немає.

Росіяни продовжують активну повітряну розвідку з використанням безпілотників та авіації.

Сьогодні о 04:12 зафіксовано політ безпілотника за маршрутом н.п Новосілка–Новотроїцьке. ВПС РФ продовжують розвідувальні польоти у повітряному просторі Ростовської області та над акваторією Азовського моря з використанням літаків-розвідників Су-24МР, Іл-20.

Учора Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан та посол США при ОБСЄ Даніель Баер заявили про атаки з боку проросійських бойовиків на один з безпілотників моніторингової місії під час здійснення ним спостережного польоту. Зокрема, 31 жовтня компанія Schiebel підтвердила Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ, що в середу, 29 жовтня о 13:14 у 3 км на захід від Сартани було здійснено спробу заглушити GPS сигнал безпілотника, що здійснював моніторинг території. Вчора о 13:01 та о 13:19 годині під час польоту над селом Чермалик (40 км на північний схід від Маріуполя, і над територією, контрольованою «ДНР») щодо безпілотника спеціальної моніторингової місії застосовано електронні перешкоди. Попередній аналіз даних журналу польоту підтвердив, що безпілотник потрапив під зону дії військового заглушення GPS сигналу. За оцінкою посла США в Україні Джефрі Пайєтта, такі дії є черговим свідченням підриву Мінських угод і ескалації конфлікту.

Росіяни продовжують зосереджувати техніку на території терористів та посилювати заходи радіоелектронної розвідки. За оперативними даними, вчора біля н.п. Безіменне було зафіксовано переміщення 3 тягачів, які ймовірно перевозили пускові установки тактичних ракет.

Учора біля с. Солонці Белгородської області РФ зафіксовано чергову дислокацію російської військової техніки (“ГРАДів”, БТРів та артилерії). Для проведення радіорозвідки російські військові біля населеного пункту Біла Берізка Брянської області РФ збудували спеціальну вишку. Водночас сьогодні з 7:25 до 7:45 російська сторона, порушуючи міжнародні та міждержавні домовленості та не поінформувавши Україну, здійснила переміщення на території України 10 автомашин чергового так званого гуманітарного конвою у пункті пропуску «Донецьк» (РФ). Українська міжвідомча група, яка тимчасово перебуває у цьому пункті пропуску, участі в оформленні вантажу не брала.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Протягом учорашнього дня терористи з установок «Град» обстріляли на Луганщині населені пункти, які контролюються українською владою. Зокрема, терористи остріляли м.Золоте, Гірське, Щастя, Станиця Луганська, а також села Трьохізбенка, Кримське та Новотошківка. Внаслідок обстрілів терористів зруйновано приватні будинки.

Крім того, протягом доби бойовики обстріляли з установок «Град» селище Жолобок на Луганщині. Вогонь вівся з боку селища Голубовське. Також бандити обстріляли Фащівку Луганської області. Вогонь вівся з боку Южної Ломоватки. Втрат серед мирних мешканців немає.

Соціально-економічна ситуація на територіях, підконтрольних терористам, залишається складною та має тенденцію до подальшого погіршення. У Макіївці Донецької області місцеві жителі обурюються та проводять акції протесту проти дій так званої ДНР з розподілу безкоштовних продуктів. Люди вимагають організувати їм видачу талонів на отримання гуманітарної допомоги.

Бойовики «ДНР» заборонили виїзд вузькопрофільних лікарів Центру екстреної медико-санітарної допомоги та медицини катастроф за межі Донецька для надання допомоги в області.

На тимчасово контрольованих терористами територіях Донеччини через знищення ними банківської системи аптеки не мають можливості закуповувати медикаменти. Нові закупівлі не здійснюються, асортимент та кількість препаратів швидко скорочується.

На звільнених від терористів територіях Донбасу керівники органів місцевого самоврядування в посиленому режимі вирішують питання життєзабезпечення міст і районів Донецької області.

Зокрема, 1 листопада у м. Краматорську завдяки перерозподілу соціальної фінансової допомоги з держбюджету було запроваджено нові зменшені тарифи на проїзд в міських автобусах для пенсіонерів і дітей до 15 років. При вартості проїзду в міському автотранспорті 3,50 грн. пенсіонери платитимуть 1,5 грн. за поїздку, діти до 15 років – 2,50 грн. Дані розцінки діятимуть до 1 березня 2015 року, згодом планується продовжити пільги.

Також учора о 14:00 у Слов’янську відбулось спільне засідання постійних комісій міськради. Було ухвалено рішення щодо виділення з міського бюджету фінансової допомоги у розмірі 1 млн. грн. комунальному підприємству «Слов’янськміськводоканал» для погашення заборгованості з заробітної плати. Питання виділення зазначених коштів буде розглянуто на черговій сесії Слов’янської міської ради.

У Маріуполі Служба безпеки України затримала групу диверсантів, які готували теракти та передавали террористам«ДНР»розвіддані.Зокрема, вони передавали бойовикамкоординати розташування позицій українських військових.

Встановлено, що передана терористам інформація про розміщення блокпосту сил АТО призвела до загибелі трьох українських військовослужбовців 28 жовтня. Також зловмисники планували здійснити теракт на блокпосту сил АТО. Наразі розпочато кримінальне провадження за ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України. Затримані дають свідчення.

Вчора жителі Сєверодонецька Луганської області від рятувальників ДСНС України отримали черговий вантаж гуманітарної допомоги вагою майже 47 тонн.Рятувальники доставили людям дитяче харчування (молочні каші, пюре для дітей, соки), згущене молоко, рисову крупу, овочеві консерви, речі першої необхідності (рушники, ковдри, пелюшки, дитячу постільну білизну та матраци тощо), медичні засоби, електричні генератори.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.