Азербайджан може збільшити поставки нафти в Україну

Автор/джерело -  © Українські новини



Дата публiкацiї - 24.05.2006 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=242

Про це вчора заявили Президенти України і Азербайджану Віктор Ющенко й Ільхам Алієв після зустрічі в Києві. Алієв зазначив, що такі поставки здійснювалися і раніше, але тепер співробітництво може розширитися, враховуючи те, що його країна збільшує видобуток нафти і до 2008 року планує видобувати 60 млн. тонн на рік.

"Це питання не нове, воно було і раніше. Просто на сьогоднішньому етапі це набуває більш масштабного характеру. Поставки нафти на український ринок цілком реальні, вони зараз проробляються і, як тільки буде завершена експертна оцінка, ми зможемо найближчим часом реально почати працювати в цьому напрямку", - сказав Алієв.

Азербайджан також планує збільшити видобуток газу й стати експортером цього ресурсу. Зі слів Алієва, на зустрічі з Ющенком вони предметно обговорили перспективи майбутніх спільних проектів.

"Україна наш надійний партнер...Питання співробітництва в сфері енергетики й нафтогазовому секторі сьогодні набувають реальних контурів. Ми дуже детально, предметно обговорили ці питання, і я впевнений, що група експертів, що найближчим часом почне детальне пророблення, за короткий строк представить дуже конкретні економічні параметри майбутніх можливих співвідношень", - сказав Алієв.

Він зазначив, що диверсифікація поставок нафти і газу з Азербайджану і країн Каспійського регіону в цілому широко обговорюється, і вже побудовані три нафтопроводи до портів Чорного й Середземного морів, а також добудовується газопровід для транспортування азербайджанського газу в Грузію й Туреччину.

Ющенко уточнив, що на зустрічі українська сторона висловила свою готовність запропонувати співробітництво в проекті нафтопроводу "Одеса-Броди", будівництва термінала в Одесі й нафтопереробному заводі в Бродах, а також про перспективу добудування нафтопроводу до польського Плотська.

Крім того, Україна запропонувала Азербайджану розвивати на її території мережу автозаправних станцій. Працюватиме над можливостями співробітництва робоча група, що буде створена через 3 дні, яка на експертному професійному рівні розроблятиме проекти до реалізації для урядів двох країн.

В травні 2005 року Україна, Казахстан, Азербайджан і Грузія досягли попередньої домовленості про створення консорціуму з управління трубопроводом "Баку-Супса". Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" має намір створити спільну акціонерну компанію з Державною нафтовою компанією Азербайджану для закупівлі і транспортування нафти по нафтопроводах "Баку-Супса" і "Одеса-Броди" у Європу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.