Чергова кривава провокація Кремля

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 6.11.2014 13:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24200

СКР відкрив провадження через обстріл школи в Донецьку та приєднав його до справи "про геноцид". Речник МЗС Євген Перебийніс каже, що обстріл вели з території, підконтрольної бойовикам, але в МЗС ВВС Україна зазначили, що ця заява поки що не є офіційною позицією міністерства.

У середу внаслідок обстрілів на стадіоні школи №63, що поряд аеропорту Донецька, загинуло двоє підлітків, четверо зазнали поранень.

Сторони конфлікту на Сході звинувачують одна одну в обстрілах цивільних під час перемир’я.

Справа про "геноцид"

У Росії справу відрили за статтями "убивство, здійснене за обтяжливих обставин" та "використання заборонених засобів і методів ведення війни", повідомляє СК РФ у четвер.

Російські слідчі вважають, що "прицільний артилерійський обстріл з важких видів озброєння" здійснили українські військові "за наказом командування" з міноборони, Збройних сил України та Нацгвардії.

"Як припускає слідство, вищевказані посадові особи здійснювали артилерійський обстріл з метою знищення національної групи російськомовного населення", - йдеться у повідомленні Слідчого комітету РФ.

У СК зазначають, що поєднали цю справу із іншим, відкритим раніше кримінальним провадженням "про застосування заборонених засобів і методів ведення війни і про геноцид мирного населення, яке проживає у самопроголошених Донецькій та Луганській народних республіках".

Наприкінці вересня російський Слідчий комітет порушив кримінальну справу проти українських високопосадовців про "геноцид російськомовного населення" на Луганщині й Донеччині.

У відповідь Генеральна прокуратура України почала провадження проти російських слідчих за підтримку бойовиків на Донбасі та втручання в діяльність українських правоохоронних органів.

"Снаряд з боку Макіївки"

Речник міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс у четвер повідомив, що обстріли здійснили з територій, підконтрольних проросійським бойовикам.
У МЗС сказали ВВС Україна, що ця заява поки що не є офіційною позицією міністерства.

"Снаряд, від якого загинули діти в Донецьку, був випущений з території, контрольованої терористами", - написав Євген Перебийніс на своїй сторінці у Twitter, пізніше додавши, що ракету випустили "з Макіївки".
Сепаратисти звинувачують у обстрілі силовиків. Вони стверджують, що люди загинули у середу саме після обстрілу міста українською армією.

Раніше глава МЗС України Павло Клімкін закликав ОБСЄ направити спостерігачів на місце трагедії на шкільному стадіоні.

В ОБСЄ заявили, що спостерігачі поїдуть на місце загибелі школярів і поговорять зі свідками.
Фонд Ріната Ахметова минулого року проводив реконструкцію школи №63, де свого часу навчався один з найбагатших українських бізнесменів. Там збудували новий корпус та футбольне поле з синтетичним покриттям.

За даними координатор Гуманітарного штабу Фонду Ахметова, унаслідок обстрілу загинув восьмикласник та 18-річний випускник школи. До реанімації потрапили три хлопці по 17 років та один 21 річний.

Інцидент стався не під час уроку - хлопці самі вирішили пограти у футбол після обіду, повідомили у коментарі ВВС Україна у Фонді Ахметова.

Це не перший випадок, коли снаряди влучають на територію школи в Донецьку.

1 жовтня, коли в місті проросійські бойовики оголосили про початок навчального року, один зі снарядів впав біля школи №57.

Тоді загинуло четверо людей, серед них учитель. Загиблих та постраждалих серед учнів не було.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.