Напруженість між НАТО та Росією зростає

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 10.11.2014 13:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24222

Рівень напруженості у відносинах між НАТО і Росією помітно зріс після анексії Криму, пишуть в новому звіті європейські експерти з питань безпеки.

Експерти Європейського співтовариства лідерів за багатостороннє ядерне роззброєння і нерозповсюдження (European Leadership Network) нарахували за останні вісім місяців приблизно 40 критичних інцидентів між Росією та країнами Північноатлантичного альянсу, які потенційно могли мати далекосяжні наслідки.

Особливо критичними експерти назвали 11 інцидентів, серед них - викрадення російськими спецслужбами працівника поліції безпеки Естонії, а також пошуки в територіальних водах Швеції російської субмарини.
На початку березня пасажирський літак авіакомпанії SAS з 132 пасажирами на борту, який летів до Риму, одразу після вильоту з аеропорту Копенгагена ледь не зіткнувся з російським літаком-розвідником, який вимкнув сигнальні пристрої.

"Зіткнення вдалося уникнути лише через добру видимість та уважності пілотів SAS", - йдеться в доповіді.

Заклик до стриманості

На початку вересня російські стратегічні бомбардувальники відпрацьовували удари крилатими ракетами в Лабрадорському морі неподалік від Канади.
Російські літаки не входили в повітряний простір Канади, однак їхні дії розцінювали як провокаційні через самі проходив НАТО, що проходив у той час в британському Вельсі.

7 вересня над канадським фрегатом "Торонто" в Чорному морі на висоті 300 м пронісся російський літак.

"Торонто" взяв його на приціл, однак не вживав жодних дій.

Експерти з Європейського співтовариства лідерів закликали всі сторони до стриманості.

У Північноатлантичному альянсі раніше повідомляли, що в 2014 році авіація НАТО вилітала на перехоплення більше як сотні російських літаків, що приблизно втричі більше, ніж минулоріч.

Російські військові експерти вважають, що подібна активність - адекватна відповідь на дії західної авіації, яка продовжує розвідувальні польоти поблизу російських повітряних кордонів.

У квітні Північноатлантичний альянс оголосив про призупинення цивільного і військового співробітництва з Росією.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.