Ситуація на фронті: концентрація російської військової техніки і живої сили триває

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.11.2014 21:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24224

Ситуація у Донецькій та Луганській областях залишається напруженою. До районів, які контролюються бойовиками, не припиняється надходження з території РФ значної кількості військової техніки та особового складу.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, триває концентрація військової техніки бойовиків та ЗС РФ вздовж лінії розмежування.

8 листопада зафіксовано пересування з РФ у напрямку м. Сніжне Донецької області двох колон техніки з близько 50 тентованих КамАЗів, майже кожна з них буксирувала артилерійську установку.

Представники моніторингової місії ОБСЄ знову зафіксували наявність колон військової техніки на територіях, підконтрольних терористам. Вчора спостерігачі зафіксували конвой з 17-ти вантажівок ЗІЛ біля м.Свердлове, що на 15 км східніше Донецька. 5 вантажівок транспортували системи залпового вогню «Град».

Ще один конвой вантажівок КамАЗ спостерігачі зафіксували біля м.Зугрес. 12 з них транспортували 122-міліметрові гаубиці. Ця інформація міститься в офіційному звіті ОБСЄ.

Одну з таких колон – з танками та самохідними артилерійськими установками було зафіксовано неподалік Донецька.



За оперативними даними, з Російської Федерації до м. Донецьк завезено нові автомати АК-74 з лазерними прицілами. Також є інформація про надходження найближчим часом сучасних снайперських гвинтівок.

Протягом доби найактивніші обстріли та напади на позиції сил АТО відбувалися на Дебальцевському напрямку. Так, біля смт Ольховатка з «Граду» бойовики обстріляли базовий табір ЗСУ. Також з «Градів» та мінометів бойовики тричі обстрілювали наші позиції біля с.Нікішине, чотири рази – у районі с.Новоорлівка, тричі – біля с.Чорнухине, та сім разів – біля с.Міус. З танків та артилерії бойовики обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Рідкодуб, Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Кам’янка, Дебальцеве.

На Донецькому напрямку бойовики з артилерії та стрілецької зброї двічі обстріляли позиції українських військових на території аеропорту. З мінометів та гранатометів терористи обстріляли позиції біля н.п. Авдіївка, Піски, Красногорівка, Майорське, Славне. На цьому ж напрямку з танків, гранатометів, мінометів, стрілецької і снайперської зброї терористи обстріляли блокпост біля с.Ленінськ. Позиції поблизу с.Новокалинове були обстріляні з «Градів». Наші військові відбили атаки ворога та знищили його розвідані вогневі точки.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли позиції сил АТО поблизу м.Золоте. с.Нижнє та с.Трьохізбенка. Нацгвардійці відбили атаку на блокпост біля с.Кримське.

У цьому районі біля перехрестя автодоріг Фрунзе–Олександрівське–Слов’яносербськ Луганської області також виявлено велике скупчення техніки та живої сили противника. Сили АТО фіксують переміщення колони та діятимуть адекватно.

На Луганському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли наші позиції біля с.Кряківка, з мінометів позиції біля смт Станиця Луганська та зі снайперської зброї ротний опорний пункт на території ТЕС м.Щастя.

На Маріупольському напрямку учора прикордонники зафіксували безпілотник. Поблизу сіл Орловське та Гранітне бойовики з мінометів обстріляли ротні опорні пункти сил АТО. На відстані 500 метрів від блокпосту бойовиків, розташованого при виїзді з м. Новоазовськ, в напрямку м. Маріуполь виявлено позицію ЗРК «Панцир» російського виробництва. Наголошуємо, що такі комплекси не перебувають на озброєнні ЗС України.

За минулу добу загинуло 2 українських військових, 5 – поранено.

Учора на трасі сполученням Донецьк-Артемівськ прикордонний наряд під час перевірки документів пасажирів рейсового автобусу затримав водія – громадянина України. За наявною інформацією, затриманий є одним з ватажків терористичної організації ЛНР. Вказаного громадянина передано до МВС.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи не припиняють обстріли населених пунктів, де живуть мирні мешканці. Найбільш напружена ситуація – поблизу смт Чорнухине Попаснянського району Луганської області. Терористи вчора п’ять разів з систем залпового вогню «Град» обстріляли цей населений пункт. Внаслідок обстрілу сильно пошкоджено систему електро-, газо-, водо- та теплопостачання, зруйновано житлові будинки. В Чорнухиному назріває гуманітарна катастрофа, але через бойові дії підійти туди поки що неможливо.

З району проведення АТО за минулу добу переселено 1 тис. осіб, у тому числі 156 дітей та 134 інваліди та особи похилого віку. Загалом за весь час проведення АТО до інших регіонів переселено 435 тис. 954 особи, у тому числі 122 тис. 49 дітей, 83 тис. 559 інвалідів та осіб похилого віку.

На кордоні районів проведення АТО ДСНС України продовжує забезпечувати роботу 4 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньопереміщених осіб, а саме: у Донецькій області – біля Красноармійська та Маріуполя; у Луганській області – в районі міст Сватове та Лисичанськ. Станом на сьогодні загалом до транзитних пунктів звернулося 27 тис. 705 осіб, з яких 4 тис. 267 дітей та 414 інваліди.

По медичну допомогу за минулу добу звернулись 10 дорослих та 1 дитина з тимчасово переміщених осіб з Луганської та Донецької областей. За весь період проведення АТО звернулись 76954 дорослих та 55759 дітей. У жінок зазначеної категорії станом на сьогодні народилося 1714 немовлят.

Психологи системи ДСНС України разом з представниками державних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських (волонтерських) організацій та волонтерів за минулу добу надали психологічну допомогу 143 особам, у тому числі 54 дітям, 23 інвалідам та особам похилого віку.

На урядову телефонну «гарячу лінію» протягом доби 8 листопада надійшло 445 звернень жителів Донецької та Луганської областей з проблемних питань, з яких 7 стосувалися отримання житла. Всього по Україні кількість об’єктів, в яких можливе розміщення громадян, становить 1076, у яких можуть бути прийняті та розміщені 15122 громадян України.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 122 одиниць боєприпасів, з них 61 артилерійський снаряд, 19 мінометних мін та 42 інших вибухонебезпечних предмети. Обстежено 2 га територій. Загалом від початку робіт перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних та інших будівель. Обстежено понад 1494,3 га територій. Виявлено та знешкоджено 27 080 одиниць боєприпасів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.