Ситуація на фронті: російські терористи концентруються безпосередньо на передовій

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.11.2014 14:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24231

Ситуація в зоні антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях залишається складною. Російські найманці посилюють та підтягують сили безпосередньо до лінії зіткнення.

Так, концентрацію бронетехніки терористів зафіксовано на південно-західній околиці н.п. Оленівка та на північній околиці н.п. Докучаєвськ Донецької області. Бандити також посилюють та перегруповують свої позиції на підступах до Маріуполя зі східного напрямку.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

З цією ж метою у підконтрольних бойовикам містах Торезі, Сніжному, Макіївці, Шахтарську Донецької області оголошено повну мобілізацію місцевого населення.

Інформація про пересування та розташування ворожих підрозділів фіксується та аналізується штабом АТО. Українські військові готові до адекватної відповіді на ймовірні загрози на ключових напрямах оборони.

Протягом минулої доби активність бойовиків концентрувалася на Донецькому, Дебальцевському та Луганському напрямках.

Так, на Донецькому напрямку поблизу с.Березове терористи із застосуванням мінометів та гранатометів атакували взводний опорний пункт. Напад відбито. Під час зіткнення ворог втратив 10 бійців, після чого по відступаючій колоні українські артилеристи відкрили вогонь, тому втрат у терористів ще більше. На жаль, внаслідок цього бою загинуло 3 українських військових та ще 3 отримали поранення.

Позиції українських військових на території донецького аеропорту бойовики тричі обстріляли з артилерії та стрілецької зброї. З мінометів та стрілецької зброї бойовики обстріляли позиції сил АТО біля н.п. Ленінське, Майорське та позиції біля станції «Хімік» у м.Авдіївка.

В районі Дебальцеве бойовики з мінометів та гранатометів обстріляли три опорні пункти сил АТО та позиції біля с.Кам’янка. Під смт Чорнухине наші позиції були обстріляні з установок «Град» та мінометів.

На півночі зони АТО біля н.п. Сокільники, Станиця Луганська, Щастя бойовики п’ять разів обстріляли позиції сил АТО з установок «Град» та мінометів. Також з мінометів обстріляний опорний пункт сил АТО біля с.Вільхове.

На Первомайському напрямку з реактивних установок «Град» та мінометів бойовики обстріляли блокпост НГУ біля с.Кримське та з мінометів позиції біля м.Золоте.

Під Маріуполем терористи обстріляли з артилерії та стрілецької зброї ротний опорний пункт сил АТО поблизу с.Гранітне. Під Сартаною зафіксовано безпілотник російської армії.

Внаслідок бойових зіткнень та обстрілів за минулу добу загинуло 5 українських захисників, 10 отримали поранення.

Українська сторона занепокоєна відомостями про те, що окремі представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі розголошують інформацію про дислокацію українських військових підрозділів. Ми розраховуємо, що місія діятиме неупереджено і не допускатиме вчинків, які можуть підірвати довіру до її роботи в українському суспільстві. Присутність міжнародних спостерігачів розглядається як вагомий чинник забезпечення сталого миру на Донбасі. Це важливе завдання не повинно бути зірване, бо від цього залежить життя людей.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

За офіційною інформацією, станом на 11 листопада загальна кількість загиблих українських військових за весь час проведення антитерористичної операції становить 1052 особи. На сьогодні відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», право користуватися пільгами отримали 1762 члени сімей загиблих учасників АТО. Хочемо підкреслити, що саме кількість членів родин загиблих воїнів вчора була озвучена на брифінгу міністра соціальної політики.

Бойовики «ДНР» учора обстріляли Авдіївку Донецької області. Під обстріл артилерії терористів потрапили люди, що стояли в черзі по воду. Внаслідок обстрілу загинуло четверо людей, ще семеро отримали поранення. Крім того, істотно пошкоджено комунікації і житлові будинки на вулиці Молодіжній. За оперативною інформацією та за словами очевидців, обстріл був з боку Донецька – з території, контрольованої бойовиками.

У Станиці Луганській через інтенсивні обстріли терористів призупинено роботу райдержадміністрації, там істотно пошкоджено інфраструктуру, зруйновано кілька об’єктів соціальної сфери. Також протягом учорашнього дня бойовики продовжили обстрілювати з мінометів та артилерії інші населені пункти на контрольованій Україною території Луганської області. Під обстріли потрапили Кримське, Трьохізбенка, Чорнухине, Кряківка, Нижнє, Мирна Долина, Попасна, Золоте, Щастя. Внаслідок пошкодження ліній електропередач відключеними від світла, центрального водопостачання та опалення залишаються Станично-Луганський район, Чорнухине, Кримське та Трьохізбенка.

На Луганщині внаслідок обстрілів терористів пошкоджено колії на залізничному перегоні Шепілове–Сентянівка. Внаслідок чого зійшла з рейок перша колісна пара маневрового тепловозу. Це призвело до затримки пасажирських потягів сполученням Київ–Луганськ та Одеса–Луганськ.

Уряд Німеччини продовжує доставляти до України гуманітарну допомогу для тимчасово переміщених осіб. Учора в Україну прибуло ще 40 вантажівок з житловими модулями. Одразу після проходження митниці вантажівки було доправлено до Харкова та Запоріжжя, де продовжується будівництво транзитних містечок. Таким чином до Запоріжжя наразі прибуло 15 вантажівок з житловими модулями і до кінця дня прибуде ще 10. До Харкова вже доставлено 8 вантажівок і сьогодні очікується прибуття ще 7. Загалом у містечках, побудованих з цих модулів, зможуть отримати тимчасове житло близько 4000 вимушених переселенців.

Бригади Донецькобленерго відновили електропостачання в населеному пункті Новоселівка Друга Тельманівського району Донецької області.

Донецька облдержадміністрація здійснює постійний моніторинг об’єктів, зруйнованих і пошкоджених внаслідок збройного конфлікту в Донецькій області, відповідна інформація щоденно надається Мінрегіону України. Згідно з моніторингом, без житла, води, газу та електроенергії залишаються 254 тис. жителів регіону. За оперативними даними, станом на 10 листопада, з серпня ц.р. відновлено 3293 об’єкта.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 99 одиниць боєприпасів, з них 34 артилерійських снаряди, 21 мінометну міну, 44 інших вибухонебезпечних предмети. Обстежено 2,2 га територій. Загалом від початку робіт обстежено 1502,6 га територій. Виявлено та знешкоджено 27 289 одиниць боєприпасів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.