У Нижньому Новгороді спецназ розігнав мирну акцію протесту

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 24.03.2007 23:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2424

Власті не дали опозиції провести “Марш незгодних” в Нижньому Новгороді, в Росії. Незгодні з тим, що відбувається в країні мали змогу лише 10 хвилин вільно висловлювати свою позицію.

Майже миттєво вони були розігнані ОМОНом, причому в брутальний спосіб, повідомляє "Ехо Москви" з місця подій.

Під час розгону демонстрантів були затримані: фотокореспондент видання “New York Times”, співробітник агентства “Reuters”, декілька журналістів з відеокамерами.

Кореспондент "Ехо Москви" повідомляє, що, тільки-но розпочався стихійний мітинг на площі, з дворів виїхали автобуси із омонівцями і оточили всю площу. Наразі оточення зняте, частина співробітників міліції покинула площу, після того як було проведено зачистку: спецназівський ланцюг пройшов площею і відтіснив всіх, хто стояв на проїжджій частині до тротуару.

Під час зіткнення міліція затримала близько 50 осіб, заштовхувала їх в автобуси, потім людей відвезли у відділення. "За інформацією людей, які були в автобусі, затриманих били", - передають журналісти з місця події.

Після завершення зіткнень, на площі з'явився віце-губернатор Ніжегородської області Сергій Потапов, який в інтерв'ю телебаченню рапортував, що подія підтвердила, що нижегородцям марш не цікавий, на його думку їх більше цікавить свято "Місто майстрів".

"До нас надходили заявки на проведення мітингу. Ми запропонували його проведення у визначеному місці і не відмовили в проведенні акції", - заявив він.

"Ми запропонували провести марш в тому місці, де в Нижньому Новгороді споконвічно проводяться демонстрації (на пл. Леніна). Проте організатори акції не погодилися з цим. Але вони переконалися, що нижегородців їхня акція не цікавить", - сказав заступник губернатора.

"Організаторам просто весело від того, що вони це організували", - вважає Потапов. Кажучи про затримання порушників порядку, він відзначив, що "ми не затримуємо законопокірних громадян". "Але якщо чоловік порушує спокій нижегородців, то він затримується", - сказав віце-губернатор.

Кажучи про наявність великої кількості співробітників міліції в зоні проведення акції, Потапов відзначив, що "Нижній Новгород великий мегаполіс, в якому органи внутрішніх справ відповідають за безпеку громадян".

"Організатори заявляли, що братимуть участь близько 900 осіб, тому на місці проведення акції працює достатнє число міліціонерів", - сказав він.

Задовго до початку акції були затримані багато її організаторів, зокрема, нацбол Ілля Шамазов. За непідтвердженими даними, йому пред'явлено звинувачення по статті "тероризм". Було також затримано близько ста активістів Об'єднаного Цивільного Фронту, які приїхали з Санкт-Петербургу.

Трохи пізніше затримали помічника лідера ОГФ Марину Літвинович. У ефірі "Ехо Москви" Літвинович заявила, що "їй виписано штраф і ухвала про адміністративне порушення у зв'язку з тонуванням шибок машини".

Літвинович знаходилася в черговій частині Радянського РВВС Нижнього Новгороду. Сьогодні було зупинено особистий автомобіль, на якому радник лідера ОГФ прибула до Нижнього Новгорода.

Як повідомила Літвинович в ефірі місцевої телекомпанії "Вєсті-Приволжьє", в Канавинському районі поблизу Ніжегородської ярмарки співробітники ДПС зупинили її для перевірки документів. За словами Літвинович, співробітники ДІБДР повідомили її, що її машина числиться в розшуку. "Для уточнення інформації й перевірки документів мені довелося затриматися", - сказала Літвинович.

Тим часом в МУВС Нижнього Новгорода повідомляють про затримання на "Марші незгодних" 30-ти осіб. З них четверо або п'ятеро – активні учасники, решта – симпатики, заявив "Інтерфаксу" начальник прес-служби обласного УВС.

Учасників акції "Марш незгодних", невдалу спробу провести яку було зроблено сьогодні в Нижньому Новгороді, можна розділити на дві категорії. Таку думку висловив журналістам повпред президента РФ в Приволжському федеральному окрузі Олександр Коновалов.

Найбільш численна з них – молодь, яка не знайшла собі гідного застосування в професії, в сім'ї і в конструктивній суспільній діяльності. І ним, на переконання повпреда, треба допомогти "знайти себе в житті".

Друга категорія, продовжив Коновалов, – дуже нечисленна: це ті, хто "не згоден з тим, що їм не вистачило місця в бізнесі або в політичному мейнстримі. Саме вони виступають підбурювачами протестів".

Припинення будь-яких політичних акцій, пов'язаних з порушенням громадського порядку, загрозою і безпекою що оточують, опір представникам влади, - це "цілком адекватна політика будь-якої демократичної держави", заявив Коновалов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.