У Раді безпеки ООН попереджають про можливість повномасштабних боїв на Сході України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.11.2014 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24240

На терміновій зустрічі Ради безпеки ООН у зв’язку зі становищем в Україні в середу йшлося про можливість поновлення повномасштабних бойових дій у захоплених проросійськими сепаратистами частинах Сходу України.

Зокрема, помічник генерального секретаря ООН із політичних питань Єнс Андерс Тойберґ-Франдзен у доповіді про становище в Україні згадував повідомлення про посилення бойової напруженості в цих регіонах, надходження до них великих колон військ та важких озброєнь і наголошував, що одним із головних чинників, які заважають встановленню миру, є неможливість забезпечити контроль на кордоні України і Росії.

Представник ОБСЄ Гайді Тальявіні нагадувала про незаконність «виборів», які влаштували сепаратисти 2 листопада, і про інші «кричущі порушення» «мінських домовленостей», зокрема, бойові дії, що тривають.

А постійний представник США при ООН Саманта Павер нагадала, що залишаються незмінними головні причини конфлікту в Україні – грубе порушення Росією суверенітету й територіальної цілісності України. Росія «говорить про мир, а продовжує розпалювати війну», наголосила вона, говорячи про наявність у США свідчень того, що на Донбасі перебувають війська Росії. Вона звернула увагу, що «мінські домовленості» виконує тільки Україна, але не Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Ніяких резолюцій на зустрічі Ради безпеки не розглядали.

Як повідомляли дипломати у Нью-Йорку, зустріч скликали на прохання Сполучених Штатів Америки після повідомлень останніх днів про введення на Схід України російських військ, танків, артилерії й інших важких озброєнь.

Раніше в середу головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав підтвердив, що за останні два дні в НАТО спостерігали входження на територію східної України колон із російськими танками, артилерією, системами протиповітряної оборони і бойовими частинами. У Росії його заяви назвали голослівними.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.