Більшовики відновлюють тоталітаризм

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.03.2007 14:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2425

В Україні через рік після парламентських виборів існує істотна загроза відходу від демократії убік авторитаризму.

Про це заявила науковий керівник фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна в понеділок на круглому столі Рік після виборів: виклики громадянському суспільству.

За її словами, зараз, як і наприкінці 2004 року, Україна знаходиться на роздоріжжі між демократією й авторитаризмом. Зокрема, опитування суспільної думки свідчать об наявність в українському суспільстві двох протилежних тенденцій.

Так, з одного боку громадяни вважають, що демократія є найбільше прийнятним устроєм для України, вони зацікавлені в діяльності громадських організацій і вважають за необхідне здійснювати контроль за діяльністю влади. З іншого боку, у суспільстві сильні настрої політичного патерналізму - переконання, що сильні лідери можуть зробити більше, ніж закони і демократичні процедури.

На думку Бекешкіної, громадяни занадто довіряють виборам, як механізмові впливу на владу, і недооцінюють можливості демократичних важелів, що передбачають особисту активність громадян - і особисту участь у діяльності громадських організацій та політичних партій, звертання до суду, преси.

У свою чергу керівник політичних програм Незалежного центра політичних досліджень Світлана Конончук зазначила, що виборча система, при якій депутати обираються по закритих списках у ради всіх рівнів, дуже негативно вдарила по правах громадян, по їхній можливості впливати на владу.

На її думку, одним з найбільш важливих завдань громадянського суспільства в Україні є зміна системи виборів.

"Існуюча в Україні система виборів в органи місцевого самоврядування, а також у парламент, є "шлюзом для корупції політиків". Ця система також руйнує довіру виборців до політиків", - упевнена Конончук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.