Путін достроково покинув саміт G20

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 16.11.2014 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24253

Президент Росії Владімір Путін достроково покинув саміт “Великої двадцятки” в австралійському Брісбені. Перед відльотом він заявив, що саміт проходив у “доброзичливій та діловій” атмосфері.

Російський лідер влаштував підсумкову прес-конференцію в неділю вранці, коли решта учасників саміту G20 зібралися за робочим сніданком.

Путін пояснив своє рішення покинути Брісбен до оприлюднення підсумкового комюніке завантаженістю графіка і необхідністю трохи поспати.

"Щоб не було тут жодних спекуляцій, чому я не пішов на сніданок - залишився тут міністр фінансів [Антон Сілуанов], і він повідомить те, що я розповів про наші зусилля в напрямку боротьби з Еболою", - сказав Владімір Путін.

"Нам звідси до Владивостока летіти дев’ять годин і від Владивостока до Москви ще дев’ять годин. Ще треба додому дістатися і в понеділок треба на роботу вийти. Хоча б чотири-п’ять годин треба поспати", - розповів російський президент журналістам.

Описуючи свої враження від саміту G20, Путін сказав, що "господарі саміту створили сприятливу атмосферу для роботи".

"Вважаю, що робота пройшла у конструктивній обстановці", - зазначив пан Путін.

"Донесли своє занепокоєння"

На саміті G20 західні лідери розкритикували президента Росії через його роль в українській кризі.

Прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон заявив, що якщо Росія не припинить "дестабілізувати" ситуацію в Україні, їй можуть загрожувати нові санкції.

А канадійський прем’єр Стівен Харпер у розмові з паном Путіним заявив, що Росія має "піти геть з України".

Однак на прес-конференції російський президент розповів, що під час офіційних дискусій питання України не піднімалося, а обговорювалося лише на двосторонніх зустрічах, в ході яких "сторонам вдалося зрозуміти одна одну".

"Розмови були дуже відвертими, змістовними, і, на мій погляд, корисними, - так описав Владімір Путін ці двосторонні зустрічі. - Мені здається, ми змогли з колегами краще один одного зрозуміти, зрозуміти мотиви дій Росії, і до мене вони донесли своє занепокоєння. Думаю, що це нам допоможе".

"Ситуація в цілому, на мій погляд, має хороші перспективи до врегулювання, як це не здається дивним", - додав російський лідер.

Путін не пояснив, яким саме він бачить можливе врегулювання, але зазначив: "Дуже хотілося б, щоб ми разом, звичайно, з нашими українськими партнерами - без України вирішити це неможливо - зробили це якнайшвидше. Принаймні Росія буде цього прагнути".

"Припинити дестабілізувати"

Раніше в неділю під час зустрічі "на полях" саміту "Великої двадцятки" лідери Австралії, США та Японії знову закликали Росію "припинити дестабілізувати схід України".

Сіндзо Абе, Барак Обама і Тоні Ебботт також висловили протест проти російської анексії Криму та заявили про рішучість "притягнути до суду відповідальних за катастрофу рейсу MH17 [збитого в липні над сходом України]".

У неділю в Брісбені відбулася також зустріч Барака Обами з лідерами країн ЄС, на якій вони обговорювали скоординовану відповідь на політику Росії відносно України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.