ЄС планує розширити “санкційний список”

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 17.11.2014 20:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24261

Міністри закордонних справ країн ЄС домовилися розширити санкції на сепаратистів, які діють на сході України.

Після зустрічі в Брюсселі вони запропонували дипломатії ЄС видати новий список осіб, на яких поширюються санкції, повідомляє агенція Reuters.

Очікується, що остаточне рішення з цього приводу з’явиться до кінця листопада. Обмеження включають у себе заборону на в’їзд до ЄС і замороження активів на території союзу.

Також Рада міністрів назвала "вибори" 2 листопада в самопроголошених ДНР і ЛНР незаконними.

"Зберегти тиск"

У понеділок міністри закордонних справ країн Євросоюзу в Брюсселі обговорювали, зокрема, запровадження нових санкцій щодо Росії.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні заявила, що крім того ішлося про допомогу в реформуванні України, зокрема - системи безпеки країни.

Раніше кореспондент ВВС у Брюсселі казав, що нові санкції проти Росії навряд чи запровадять у понеділок, адже для цього потрібна одностайна згода усіх країн Євросоюзу.

Водночас глава МЗС Данії Мартін Лідегаард заявив ВВС, що дипломатичний і економічний тиск на Москву слід зберегти, поки через кордон на схід України з Росії ідуть війська і техніка.

Він також вважає важливим не припиняти діалог із Росією.

Перед початком зустрічі міністрів Федеріка Могеріні сказала, що санкції проти Росії будуть неефективними, доки не запрацюють реформи у самій Україні.

"Незаконні вибори"

Міністри також ухвалили документ, у якому "вибори", проведені у самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" 2 листопада, названо незаконними і нелегітимними.

"Ці так звані "вибори" є порушенням букви і духу Мінського протоколу", - йдеться у висновках Ради, і Євросоюз їх не визнає.

Крім того, глави МЗС наголосили, що усі ті, хто безпосередньо або частково відповідальні за збиття малайзійського "Боїнга" над Донбасом, будуть притягнуті до відповідальності.

"Великий народ"

На саміті "Великої двадцятки" в Австралії одразу кілька світових лідерів заявили про можливість запровадження нових санкцій щодо Росії через її роль в українській кризі.

А президент США Барак Обама сказав журналістам, що президент Росії Владімір Путін "порушує міжнародне право, постачаючи важке озброєння сепаратистам в Україні", а також порушує мінські домовленості.

Москва заперечує, що постачає сепаратистам озброєння і відправляє військовослужбовців до неконтрольованих Києвом районів на сході України.

Однак у своєму інтерв’ю німецькій телекомпанії ARD, записаному ще перед самітом "Двадцятки", Владімір Путін сказав, що "будь-хто, хто веде боротьбу, яку він вважає справедливою, знайде зброю".

Він назвав українців "великим народом з великими людьми", однак додав, що Росія побоюється "зсуву" України до неонацизму.

Раніше Владімір Путін раніше заявив, що запровадження санкцій проти Росії суперечить не лише принципам діяльності "Великої двадцятки", а й міжнародному праву і принципам СОТ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.