Президент Порошенко погодився з ініціативою про проведення переговорів по Донбасу у новому форматі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.11.2014 15:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24264

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Міністром закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франком-Вальтером Шnайнмаєром.

Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Президент подякував Німеччині за постійну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

Порошенко зазначив, що Україна наполягає на необхідності повного виконання Мінських домовленостей всіма сторонами – припинення вогню, закриття кордонів, звільнення заручників, виведення військ і проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей за українським законодавством. Однак, з боку Росії Мінські домовленості не виконуються. Глава держави закликав використати всі можливості, щоб спонукати Росію до цього.

Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що Мінські домовленості мають залишатися основою для продовження діалогу з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. «На нашу думку, час говорити не тільки про політичну, але й про економічну стабілізацію України», - сказав Міністр, нагадавши, що на початку наступного року планується проведення донорської конференції з відновлення Донбасу.

У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники погодились щодо доцільності різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, окрім Женевського та Нормандського форматів було запропоновано ідею так званого Веймарського формату за участю Німеччини, Польщі та Франції.

Глава МЗС Німеччини поінформував Президента України про позицію своєї країни, яку представила Федеральний канцлер Ангела Меркель на останній зустрічі «Великої двадцятки» в Брісбені (Австралія) і на якій велику увагу було приділено питанням мирного врегулювання в Україні.

Президент Порошенко також висловив особливу подяку за гуманітарну допомогу для відновлення інфраструктури Донбасу та потреб вимушених переселенців, яку продовжує надавати Німеччина.

Петро Порошенко поінформував про свою зустріч з Президентом Німеччини Йоахімом Гауком у Братиславі під час засідання «Вишеградської четвірки».

«Результатом зустрічі стала консолідація зусиль не тільки Німеччини і Польщі, але також Словаччини, Угорщини, Чехії», - зазначив він. «Були висловлені тверді наміри координації зусиль у питанні безпеки, підтримки реформ, координації дій в енергетичному секторі. І це є практичними і важливими результатами», – наголосив Глава держави. Президент підкреслив, що Україна потребує єдності Європи і солідарності з Україною.

Як повідомлялося раніше, в опублікованому 5 листопада інтерв’ю виданню Gazeta Wyborcza міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина запропонував новий формат переговорів для врегулювання конфлікту України з Росією - "Веймарський" за участі представників Польщі, Німеччини та Франції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.