Заява Кремля про необхідність гарантій позаблоковості України суперечить міжнародним угодам

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.11.2014 22:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24274

У НАТО здивовані заявами російської сторони про необхідність гарантій невступу України до альянсу.

Про це у середу, 19 листопада, заявив керівник інформаційного бюро НАТО у Москві Роберт Пшчель.

«Перша причина, я думаю, це відомо всім, що на сьогоднішній день Україна не є кандидатом на членство у НАТО – така її позиція. Друга причина подиву полягає у тому, що всі питання щодо цього можуть обговорювати тільки члени альянсу. Невідомо, щоб Росія була членом НАТО, так що така заяву представника Росії дивує», – зазначив Пшчель «Інтерфаксу».

За словами ж представника генсекретаря НАТО Оани Лунджеску, така заява російської сторони суперечить міжнародним угодам.

«Вона відірвана від дійсності і йде врозріз з міжнародними угодами, підписаними Росією», – зазначила Лунджеску.

Вона нагадала, що «у 2010 році Україна ухвалила рішення про «позаблоковий» статус, і з того часу не змінювала своєї позиції».

«Що стосується питання про вступ до НАТО, то лідери альянсу ясно зазначили на саміті в Уельсі, що політика «відкритих дверей» альянсу – один з його головних успіхів, і що рішення про розширення ухвалюють тільки у НАТО», – наголосила Оана Лунджеску.

Речник російського лідера Дмітрій Пєсков в інтерв’ю британській телерадіомовній корпорації BBC заявив, що Росія прагне отримати від країн Заходу гарантії неприєднання України до НАТО.

На що в українському МЗС заявили, що Україна є суверенною державою, і тільки її народ має право визначати, до яких міждержавних союзів чи об’єднань вступати і з ким співпрацювати.

Україна і Захід звинувачують Росію у втручанні у внутрішні справи незалежної країни, а саме в постачанні зброї та бойовиків на Донбас і введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.