П’ятеро тайських студентів затримані за використання жесту з «Голодних ігор», - він же жест ВО «Свобода»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.11.2014 05:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24275

Поліція затримала п’ятьох студентів під час виступу прем’єр-міністра Таїланду в місті Хон Каен на півночі країни.

Жест протестувальників в Таїланді

Протестувальники підняли над головою три пальці - таким жестом персонажі фільму «Голодні ігри» позначали свою причетність до руху опору тоталітарному режиму, повідомляє Associated Press.

Прем’єр Прают Чан-Оча зупинив свою промову, запитавши: «Хтось ще хоче висловити протест? Давайте швидше. Мені потрібно продовжувати».

Протестувальників, одягнених у футболки з написом «Ми не хочемо перевороту», доправили до поліцейської дільниці, а після - в армійську частину, де їх допитали військові. Покарання студентам призначено не було.

Повідомлення, що жителі Таїланду використовують під час антиурядових демонстрацій жест з «Голодних ігор» почали з’являтися ще в червні 2014 року. Тоді ж влада країни оголосила цей жест незаконним.

Підняття руки народним депутатом України від ВО «Свобода» Богданом Бенюком у сесійній залі ВРУ і кадр з фільму «Голодні ігри: І спалахне полум’я»

Командувач Королівської армією Таїланду генерал Прают Чан-Оча фактично прийшов до влади в травні 2014 року в результаті військового перевороту. 21 серпня він офіційно був обраний прем’єр-міністром країни. У Таїланді досі зберігається воєнний стан і діє заборона на несанкціоновані зібрання більше п’яти осіб.

«Голодні ігри» - голлівудський блокбастер-антиутопія про державу з тоталітарним режимом. Третій фільм франшизи, під назвою «Сойка-пересмішник», вийде на екрани кінотеатрів Таїланду сьогодні, 20 листопада 2014. Світова прем’єра - 21 листопада.

Але ще задовго до появи триквелу «Голодні ігри» (світова прем’єра першої частини якого відбулася 12 березня 2012 року) жест із трьох пальців став жестом і символом Всеукраїнського об’єднання «Свобода». На початку лютого цього року Петро Симоненко та нардепи від КПУ Адам Мартинюк і Петро Цибенко у Верховній раді України хотіли на законодавчому рівні заборонити цей жест як «неонацистський».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.