у Європі заговорили про путінську ідею федералізації України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.11.2014 15:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24298

Для виходу з української кризи потрібно знайти глобальне рішення, спосіб для України стати децентралізованою або федералізованою державою, заявляє голова Європейської ради Герман ван Ромпей.

«З моменту припинення вогню за Мінським протоколом від 5 вересня загинули близько тисячі людей. Я більше не називаю це припиненням вогню. Майбутні припинення вогню чекає така ж доля, якщо ситуація не зміниться», – сказав Ромпей, виступаючи в Інституті політичних досліджень (Sciences Po).

За його словами, потрібно визначити місце України в Європі. Україна має зблизитися з Європою, як того бажає більшість населення країни, і при цьому встановити коректні відносини з Росією, «своїм сусідом, з яким вона має спільну історію, культуру і мову», заявив Ромпей. Він наголосив, що необхідно поважати кордони України, а отже, суверенітет, незалежність і територіальну цілісність, але також слід поважати і меншини.

Голова Євроради, який цього місяця завершує перебування на посаді, заявляє, що потрібно зібрати головних фігурантів за переговорним столом для досягнення угоди на зразок «Осло-1993».

«Такий діалог вимагає, знову і знову, політичної довіри, повернення довіри, тому що сьогодні її катастрофічно не вистачає», – сказав Ромпей.

За його словами, українська криза, починаючи з подій у Криму, є найбільш серйозною геополітичною кризою в Європі з часу завершення Холодної війни. «Справа йде до війни на континенті, яка ризикує стати найсмертельнішою з часу балканських воєн», – підсумував глава Євроради.

З 1 грудня Германа ван Ромпея на посаді має замінити Дональд Туск.

Раніше за федералізацію України висловлювався міністр економіки Німеччини, лідер німецьких соціал-демократів Зігмар Ґабріель.

Угода в Осло – двосторонні закриті переговори в Осло між Ізраїлем в особі міністра закордонних справ Шимона Переса й Організацією звільнення Палестини (ООП) в особі Махмуда Аббаса за посередництва США з метою врегулювання ізраїльсько-палестинського конфлікту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.