Заступник держсекретаря США пояснила, що РФ доведеться “заплатити” за порушення Будапештського меморандуму

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 5.12.2014 19:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24327

США шкодують, що Росія, на відміну від інших країн-підписантів Будапештського меморандуму, не виконала своїх зобов’язань.

Заступник держсекретаря США з питань контролю озброєнь і міжнародної безпеки Роуз Геттемюллер

Про це сказала заступник держсекретаря США з питань контролю озброєнь і міжнародної безпеки Роуз Геттемюллер під час прес-конференції у Києві в п’ятницю.

"Ми змогли іншим шляхом (гарантувати безпеку України) - об’єднавшись, створивши коаліцію країн, які тепер економічно створюють тиск в необхідному напрямку, у форматі санкцій - для того щоб чітко показати: якщо країна не виконує свої зобов’язання в міжнародній системі, то тоді вона повинна за це заплатити. І я думаю, що вона заплатить дуже серйозну ціну", - сказала Готтемюллер на прес-конференції в Києві в п’ятницю.

На її думку, збереження ядерної зброї в 1994 році не гарантувало б безпеку України від посягань Росії.

"Як експерт з цього питання можу сказати, що залякування не було б стабільним протягом цих 20 років, тут була б постійна криза. І не тільки між Україною і Росією, а й у всьому регіоні. Не забувайте що і у Казахстану було близько 1 тис. боєголовок, у Білорусі теж були, хоча і трохи менше ", - сказала Готтемюллер.

Як відомо, у 1994 році Україна відмовилася від статусу держави, яка володіє ядерною зброєю в обмін на гарантії безпеки з боку країн-підписантів: США, Великобританії та Росії. Усно текст договору підтримали також Франція та Китай.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.