Ситуація на фронті : російські терористи настирливо атакують позиції українських сил

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.12.2014 20:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24332

Ситуація в зоні проведення АТО залишається непростою. Протягом минулої доби терористи обстріляли позиції наших військ 55 разів. Загинув 1 український військовий, 9 – поранено.

Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Найбільшу активність бойовиків зафіксовано у районі Дебальцевського виступу: з реактивних систем залпового вогню «Град» чотири рази були обстріляні позиції українських військових під власне Дебальцевим та п’ять разів – біля сіл Чорнухине та Міус. Терористи обстріляли з артилерії та мінометів Нікішине, Артемове, Юнокомунарівськ, Малоорлівку, Новоорлівку, Орлово-Іванівку. В районі м.Дебальцеве в засідку потрапив наш санітарний автомобіль. Напад бойовиків було успішно відбито, ворог зазнав втрат.

Під Донецьком терористи продовжують обстрілювати аеропорт та прилеглі населені пукти – Авдіївку та Опитне. Аеропорт залишається під контролем українських військ, групи вогневої підтримки готові у будь-який момент дати відсіч ворогу.

На північ від Луганська українські військові відбили напад противника під Щастям, м. Верхня Вільхова та селищем Артема. Частину вогневих точок терористів було знищено, терористи змушені були припинити вогонь та відступити.

Вздовж Бахмутівської траси терористи атакували с.Кримське,Трьохізбенку, Фрунзе та м.Золоте.

Під Маріуполем відбувся бій під с.Миколаївка. Мінометний вогонь бойовики відкривали по опорних пунктах сил АТО біля сіл Чермалик та Новоселівка.

Військові ветерани та жителі міста Калинівка Вінницької області допомогли гвардійцям в зоні АТО гуманітарною допомогою – теплими речами, продуктами та медичними препаратами. Організував допомогу полковник у відставці Володимир Фаріна, який особисто доставив допомогу на передову під Маріуполем.

На окрему подяку заслуговує колектив «Калинівського машинобудівного заводу», який зробив та передав Гвардійцям пічки-«буржуйки».

Ситуація в населених пунктах зони АТО

На Донбасі тривають сутички між різними бандами бойовиків, що становить суттєву загрозу для місцевих мешканців. За оперативною інформацією, учора внаслідок мінометно-артилерійської перестрілки між терористичними угрупованнями у Донецьку загинуло 10 мирних мешканців.

Служба безпеки України продовжує вилучати з незаконного обігу вогнепальну зброю, боєприпаси та затримувати бойовиків. Так, протягом останньої доби затримано 8 cпільників терористів.

Зокрема, у Слов’янську Служба безпеки України вилучила великий арсенал зброї у громадянина України, який брав участь у бойових діях проти підрозділів Збройних Сил України.

У гаражі затриманого зловмисника співробітники СБУ вилучили тисячу набоїв до стрілецької зброї калібру 5,45мм та 7,62 мм, два пістолети Макарова з набоями, 11 гранат до гранатомету «ВОГ-25», мисливську рушницю та обріз, 14 магазинів від ПМ та АК-74, камуфльований одяг.

Також на Луганщині співробітники СБУ затримали 37-річного інформатора бойовиків, який у своєму помешканні зберігав їхню зброю.

Спільник терористів збирав координати розташування українських військових підрозділів та передавав їх через «зв’язкових» до штабу бойовиків. У ході обшуку помешкання виявлено схованку з великою кількістю зброї: два карабіни «Вулкан» та «Сайга» з набоями до них, кулемет «Максим», вогнепальну зброю різної модифікації, ручні гранати, близько 1200 набоїв калібру 7,62 мм та сигнальний пістолет з 120-ма зарядами до нього. Затриманий зізнався, що увесь арсенал зброї йому дали бойовики на тимчасове зберігання.

Ще шістьох терористів т.зв. «ДНР» виявили та затримали контррозвідники СБУ в містах Дебальцеве та Слов’янськ. Зловмисники – мешканці населених пунктів, в яких розміщувались підрозділи Збройних Сил України, збирали інформацію про пересування військової техніки, кількість українських військових та їхнє озброєння, а також місця дислокації учасників АТО.

Усі затримані надають свідчення. У рамках кримінального провадження здійснюються оперативно-слідчі дії.

Чергову схованку зі зброєю виявила оперативна група СБУ спільно з міліцейським батальйоном спецпризначення «Січ» у покинутому будинку під Слов’янськом. З незаконного обігу вилучено два ручних протитанкових гранатомета й гранату «РГД-5». Матеріали передано до міськвідділу ГУ МВС України у Донецькій області.

За останню добу кількість тимчасово переміщених осіб склала понад 600 осіб. Це у 5 разів менше, ніж фіксувалось кожного дня протягом минулого тижня. Загальна кількість переселенців з Донецької та Луганської областей станом на сьогодні становить близько 507 тис. осіб.

За минулу добу з внутрішньопереміщених осіб по медичну допомогу звернулося близько 200 осіб. Психологи ДСНС України разом з представниками громадських та волонтерських організацій надали психологічну допомогу 77 особам, у тому числі – 17 дітям.

Піротехніки із ризиком для життя щоденно вилучають небезпечні знахідки, залишені російськими найманцями на звільнених територіях України. Зокрема, учора під час виконання бойового завдання один з офіцерів підірвався на вибуховому пристрої. На щастя, він живий, пораненого доправлено до лікарні. Тільки протягом минулої доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 71 одиницю боєприпасів.

За інформацією, наданою ПАТ «Укртелеком», вчора о 14:24 в повному обсязі відновлено надання телекомунікаційних послуг користувачам Донецької та Луганської областей. А саме інтернет-послуги та послуги вхідного/вихідного міжнародного/міжміського телефонного зв’язку користувачам більш, ніж у 50 населених пунктах.

Силами ПАТ «Луганськгаз» поновлено газопостачання 550 абонентам с. Райгородка Новоайдарського району. Наразі тривають ремонтно-відновлювальні роботи у смт Станиця Луганська.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.