Ситуація на фронті: чи то через туман, чи то через режим тиші вогнева активність зменшується

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.12.2014 19:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24348

Внаслідок запровадження режиму тиші на Донбасі вдалося дещо зменшити напруження, однак ситуація залишається непростою, оскільки терористи порушують домовленості і продовжують обстрілювати позиції наших військових та населені пункти.

Минулої доби зафіксовано 22 обстріли позицій сил АТО. Ми бачимо, що кількість та інтенсивність обстрілів зменшилася, вони мають переважно провокаційний характер. Не було зафіксовано жодного обстрілу з застосуванням «Градів». Водночас, на окремих ділянках ворог застосовував танки та стволову артилерію.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Наші військові суворо дотримуються режиму «тиші» і не відповідають на провокації терористів. Водночас, сили АТО продовжують нести службу і блокують спроби бойовиків проникнути на підконтрольну українській владі територію. Вчора наші військові під час патрулювання виявили диверсійно-розвідувальну групу противника. Ворог атакував наших воїнів, українські військові знищили диверсантів. На жаль, серед наших військових є втрати.

Найскладнішою залишається ситуація в районі Бахмутівської траси. За вчорашню добу під обстріли з різних видів зброї потрапили житлові квартали та позиції сил АТО у районі с.Кримське та с.Кряківка Новоайдарського району Луганщини. Бойовики стріляли по населених пунктах і наших блокпостах з застосуванням протитанкових керованих ракетних комплексів, мінометів і танка. Також з автоматичного гранатомета терористи обстріляли м.Щастя та зі стрілецької зброї – с.Чорнухине Попаснянського району.

Бойовики обстріляли також позиції українських військових з танків та гранатометів біля с.Сокільники, в районі н.п. Фрунзе та Капітанове. Поблизу м.Щастя терористи двічі обстріляли наш опорний пункт з мінометів та стрілецької зброї.

На Донецькому напрямі терористи із зенітних установок, гранатометів та стрілецької зброї чотири рази обстрілювали позиції українських військових на території аеропорту. З гранатометів та стрілецької зброї бойовики обстріляли опорний пункт поблизу м.Авдіївка.

Тривали обстріли й на Дебальцевському напрямі. Бойовики з артилерії обстрілювали опорні пункти сил АТО поблизу сіл Кам’янка та Рідкодуб. На цьому ж напрямі, в районі н.п. Малоорлівка та Чорнухине терористи вели вогонь по позиціях українських військових зі стрілецької зброї.

На Маріупольському напрямі бойовики з гранатометів двічі обстріляли опорний пункт ЗСУ біля с.Чермалик Тельманівського району. В районі населених пунктів Гнутове та Талаківка було зафіксовано безпілотники противника.

За минулу добу загинули 3 українських військових, 8 отримали поранення.

За межами зони АТО на полігонах тривають тренувальні заходи Збройних Сил, Національної гвардії та прикордонників. Наші військові тренуються і готуються до будь-якого розвитку ситуації.

Крім того, триває поліпшення матеріального забезпечення по лінії відомств. Велику допомогу надають волонтери. Зокрема, нещодавно з Вінниці до пункту постійної дислокації військової частини ВМС ЗС України передано теплі речі та мобільну лазню, створену вінничанами на базі автомобіля ГАЗ-66.

У листопаді від волонтерів з Миколаєва українські «морські котики» отримали велику кількість зимових маскувальних костюмів, прилади безшумної стрільби, додаткове спорядження та кілька потужних автомобілів-позашляховиків.

Паралельно з матеріальним забезпеченням, продовжується втілення інформаційних проектів, спрямованих на донесення правди про події на Донбасі до різних аудиторій.

Зокрема, у штаб-квартирі НАТО відкрилася фотовиставка «2014 – рік неоголошеної війни. Українці захищають територіальну цілісність держави». Фотовиставка є спільним проектом Місії України при НАТО, парламентської газети «Голос України» та корпункту Державного інформаційного агентства «Укрінформ» у Брюсселі.

Крім цього, вийшла у світ перша книга про наших захисників, справжніх патріотів, які боронять незалежність та цілісність України на Сході держави – «Вклоняємось доземно українському солдату».

До книги увійшли замальовки та нариси військових журналістів про героїв війни на Донбасі. Книга описує правду про подвиги та будні наших солдат під час антитерористичної операції з перших вуст — від очевидців та її учасників. Ця книга є також даниною пам’яті українським бійцям, котрі віддали своє життя за територіальну цілісність та свободу України і пошаною тим, хто наразі продовжує виконувати свій військовий обов’язок заради українського народу.

Протягом сьогоднішнього дня, з 7 години ранку по 15 годину українські військові не зафіксували жодного обстрілу позицій сил АТО бойовиками.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

СБУ на Вінниччині затримала артилериста з «Удостоверением ополченца» з т.зв. «ЛНР». Терорист є мешканцем Луганської області та був членом незаконного збройного формування «Адмірал».

В мобільному телефоні бойовика знайдено фотокартки, на яких видно, як терористи здійснюють обстріли з важкої артилерії, встановленої у житлових кварталах.

Слідчі органи Служби безпеки України з березня поточного року розслідують понад тисячу кримінальних проваджень за статтею 258 Кримінального кодексу України (Терористичний акт). Наразі у провадженні слідчих органів – понад 3 тисячі кримінальних проваджень за фактами злочинів, пов’язаних з розгортанням сепаратизму та тероризму на сході України та в Криму.

Зокрема, 592 провадження відкрито за ознаками злочинів проти основ національної безпеки України, 76 проваджень – за державну зраду, 53 – диверсія, 9 – шпигунство. Зазначимо, що у кількох провадженнях фігурантами є 37 громадян Російської Федерації.

СБУ встановила масові факти жорстокого поводження терористів з т. зв. ДНР та ЛНР з військовослужбовцями і цивільним населенням, тортур та інших незаконних дій, а також факти пограбування активними членами терористичних організацій ДНР та ЛНР національних цінностей, майна державних підприємств, установ та організацій, знищення історичних та культурних пам’яток.

У рамках виконання завдань, визначених Президентом України, суттєво посилено контроль за переміщенням товарів і вантажів, в тому числі і за тими, які прямують через контрольні пункти в’їзду/виїзду у зоні АТО.

Зокрема, на контрольному пункті в районі н.п. Артемівськ не пропущено вантажні автомобілі, які перевозили вугілля, оскільки на них не було товаросупровідних документів. Проте 2 вантажівки намагалися проїхати без контролю. Їх супроводжував автомобіль «Форд», у якому перебувало дві особи у військовій формі. Чоловіки поводилися зухвало та відмовилися надавати документи. Наразі особи та вантаж передані правоохоронним органам для проведення перевірки. Також на контрольному пункті в районі Маріуполя не пропустили автомобіль МАЗ з вантажем майже 20 тонн насіння соняшника. Транспортний засіб передано представникам фіскальної служби.

Учора співробітники Служби безпеки України спільно з прикордонниками та бійцями батальйону «Айдар» неподалік м.Щастя Луганської області затримали дві вантажівки, які намагалися проїхати без супровідних документів на території, контрольовані бойовиками. Частина вантажу – тютюнові вироби та продукти харчування невідомого походження та терміну придатності. Але основною частиною вантажу виявилися алкогольні напої на суму понад мільйон гривень. Також за минулу добу контррозвідники СБУ затримали трьох спільників терористів.

Бригади «Донецькобленерго» відновили електропостачання в 20 населених пунктах Донецької області, знеструмлених внаслідок обстрілів терористів, зокрема, у Тельманівському, Ясинуватському, Артемівському районах.

Загалом, за минулу добу, завдяки «режиму тиші», ініційованому українською стороною, відновлено 11 повітряних ліній електропередачі, 17 підстанцій, 23 кабельно-повітряних ліній електропередачі; 172 трансформаторні підстанції, що дозволило підключити до електроживлення близько 300 000 абонентів.

Вчора фахівці Концерну РРТ на радіоретрансляційній передавальній станції м. Краматорська забезпечили трансляцію радіоканалу «Радіо можливості», а в Докучаєвську ввімкнено передавач «УР-1».

У Дружківці 326 переселенцям призначено разову допомогу у розмірі 3 900 грн. кожному від чеської гуманітарної організації «Людина в біді».

Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат повідомив, що Швеція підписала угоду з Управлінням по координації гуманітарних питань ООН на надання Україні гуманітарної допомоги в розмірі 664 тис. доларів.

У Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях триває будівництво стаціонарних транзитних містечок із будинків модульного типу. Наразі модулі щоденно надходять до усіх будівельних майданчиків. Наразі вже надійшло 1064 модулі, частину з яких вже змонтовано. На цей час вже зібрано та встановлено понад 50 житлових будинків, де можуть зимувати близько 2000 вимушених переселенців. Нагадаємо, що житлові модулі для спорудження транзитних містечок були надані Україні Урядом Німеччини як гуманітарна допомога.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України на звільнених від терористів територіях виявили та знешкодили 65 одиниць боєприпасів.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.