ОБСЄ повідомляє, як російські терористи знущалися з її спостерігачів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.12.2014 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24357

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомила у п’ятницю, що патруль її спостерігачів перепинили цього дня сили угруповання «ДНР» недалеко від Маріуполя в Донецькій області і погрожували спостерігачам.

За повідомленням, патруль ОБСЄ на двох машинах зупинили 16 бойовиків «ДНР» біля населеного пункту Піщевик, наставивши на спостерігачів зброю. В одній із машин нападники намагалися вибити вікно. Потім працівникам ОБСЄ наказали вийти з машин і підняти руки вгору, одну з машин обшукали. Одного зі спостерігачів вдарили прикладом по нозі, що спричинило дрібну травму.

Відтак спостерігачам наказали їхати до населеного пункту Октябрь у супроводі бронетранспортера БТР-82, мовиться в повідомленні ОБСЄ. Через кілометр їх знову зупинили й наказали вийти. По 30 хвилинах зволікань і переговорів, коли старший патруля ОБСЄ домігся розмови з командиром сепаратистів, їх звільнили, але за умови, що вони будуть змушені ще заїхати в захоплене сепаратистами селище Павлопіль і подивитися на результати обстрілу, що, за словами сепаратистів, стався вранці.

Повідомлення про це ОБСЄ оприлюднила у спеціальному звіті просто в день події; більшість результатів спостережень організація публікує наступного за подіями дня чи й пізніше.

Новітню модифікацію БТР-82 прийняли на озброєння в Росії минулого року, в Україні їх на озброєнні немає.

Раніше у п’ятницю про цей інцидент повідомляли у прес-центрі антитерористичної операції. За даними прес-центру, сепаратисти біля Маріуполя влаштували провокацію для спостерігачів ОБСЄ, щоб видати спричинені ними руйнування за нібито наслідки українського обстрілу. У прес-центрі заявили, що сепаратисти спершу влаштували в тій місцевості стрілянину, а по тому затримали в Піщевику спостережну місію ОБСЄ й «cиломіць відвезли на завчасно «оброблену» терористами школу на околиці Павлополя і, демонструючи пошкодження школи, стверджували, що її зруйнували українські військові».

Населений пункт Павлопіль, за повідомленнями, був «нейтральним», у ньому не було силовиків ні однієї сторони, але днями його захопили збройні сепаратисти й почали звідти обстрілювати українські позиції. У п’ятницю вранці на околиці Павлополя відбувся бій між сепаратистами і українськими військовими, в перебігу якого є жертви з обох сторін, заявив у фейсбуці добровольчий полк особливого призначення «Азов».

«Азовці» запевняють, що українська сторона не завдавала по Павлополю ударів у відповідь після обстрілів звідти. Але далі в повідомленні про ранкові події мовиться: «Після відходу бійців «Азову» від околиць Павлополя надійшли повідомлення від місцевого населення про те, що в селище зайшло підкріплення терористів на бронетехніці. Вони почали обстріл будинків місцевих жителів, імовірно, вважаючи, що в Павлопіль увійшов підрозділ «Азову».

Інцидент зі спостерігачами ОБСЄ стався в Павлополі і попереднього дня, в четвер. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що двоє озброєних представників угруповання «ДНР» того дня наказали її спостерігачам залишити селище Павлопіль, що вони й змушені були зробити.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.