У Кремлі вважають, що Росія має право розмістити ядерні арсенали у Криму

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 15.12.2014 17:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24365

Міністр закордонних справ Росії Сєрєй Лавров заявляє, що Російська Федерація має право розмістити ядерну зброю в Криму.

«Тепер Крим став частиною держави, яка відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї володіє такою зброєю. Росія має, відповідно до міжнародного права, всі підстави розпоряджатися своїм легітимним ядерним арсеналом у відповідності зі своїми інтересами і у відповідності зі своїми міжнародно-правовими зобов’язаннями», – зазначив глава МЗС Росії в інтерв’ю агентству «Інтерфакс», відповідаючи на питання, чи може Крим розглядатися в якості місця для розміщення російської ядерної зброї.

За його словами, Крим ніколи не був «без’ядерною зоною».

5 грудня 1994 року Велика Британія, Російська Федерація та США підписали у Будапешті меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти Будапештського меморандуму також зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим. Після анексії Криму відносини між країнами Заходу та Росією погіршилися, зокрема країни Заходу застосували щодо Росії санкції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.