Білоруський рубль втратив третину своєї вартості

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 19.12.2014 17:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24393

Ціна долара та євро у Білорусі в п’ятницю, 19 грудня, зросла майже на третину. В обмінниках та банках майже неможливо придбати валюту.

Білоруський уряд ухвалив рішення про тимчасове введення 30-відсоткового збору при купівлі валюти юридичними та фізичними особами.

Підприємства та банки будуть сплачувати цей збір при купівлі валюти на біржі, громадяни - як комісію при купівлі у банках. Отримані кошти спрямують до бюджету, пояснює білоруський Нацбанк.

Торгівля валютою на позабіржовому валютному ринку призупиняється.

Крім того, з 19 грудня до 50% збільшується норма обов’язкового продажу валютних доходів, які надходять у країну.

Під час білоруської валютної кризи 2011 року така норма складала 30%.

Банкам рекомендували не допускати до 1 лютого 2015 року нарощування кредитного портфелю у білоруських рублях та не обмінювати валюту в грошових зобов’язаннях позичальників за кредитними договорами. Встановлені раніше заходи контролю за розміром кредитних ставок скасовані.

Нацбанк закликає не панікувати

Нацбанк країни обіцяє утримувати ситуацію на валютно-фінансовому ринку під контролем та видав розпорядження щодо збільшення ставок за внесками у національній валюті.

Всім великим білоруським банкам вказано ввести терміновий гарантований ощадний внесок з механізмом індексації рублевих заощаджень при зміні обмінного курсу рубля.

Громадян закликають не панікувати: "Будь-який громадянин зможе здійснювати купівлю та продаж валюти без обмежень, суб’єкти господарювання - на Білоруській валютно-фінансовій біржі", - йдеться у повідомленні Нацбанку.

Черги біля пунктів обміну та у відділеннях білоруських банків стали з’являтися вже протягом тижня, хоча вони й не були такими, як під час девальвації 2011 року.

У середу-четвер низка обмінних пунктів у Мінську не змогла задовольнити попит покупців на валюту. Охочі придбати долари та євро змушені були годинами чекати на тих, хто вирішив обміняти валюту на білоруські рублі.

Між тим, таких небагато, адже продавати валюту поки пропонується за старим курсом. Економісти говорять про невідворотну активізацію чорного ринку: власникам валюти невигідно здавати її в офіційні пункти за такої вартості, а покупці готові купувати валюту з рук за високою ціною.

У четвер банки та обмінники оголосили курс, який на 10% перевищував офіційно встановлений Нацбанком.
На багатьох обмінних пунктах зараз вивісили оголошення про зупинку роботи - як правило, з непояснених технічних причин.

"Белинвестбанк" заборонив конвертувати білоруські рублі на банківських картках на території країни в долари, євро та іншу тверду валюту. "Идея Банк" та "Дельта Банк" призупинили кредитування населення; "РРБ-Банк" з 19 грудня майже повністю зупинив видачу споживчих кредитів.

"Девальвації не буде"

"Питання про девальвацію - не до мене. Але якщо ви мені вірите, то - не буде", - заявив журналістам у п’ятницю в Мінську заступник прем’єр-міністра Білорусі Петро Прокопович.

Схожі заяви пан Прокопович, який очолював Нацбанк у 2011 році, робив напередодні тодішньої валютної кризи. У травні 2011 року білоруський рубль знецінився по відношенню до долара більше ніж на 56%, а прізвищем глави Нацбанку тоді назвали сайт, організований для чорного ринку валюти.

Президент Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не буде девальвувати свій рубль услід за російським.
"Хочете обвалу - бігайте по обмінникам. Це все у руках громадян нашої країни. Кивати на керівництво, на уряд, на Національний банк сьогодні неприпустимо. Ми будемо притримуватися стабільної ситуації в країні та будемо використовувати для цього всі важелі, без порушення будь-яких фінансово-економічних законів, котрі діють об’єктивно", - пояснив президент Білорусі населенню.

Нинішні заходи на валютному ринку, оголошені урядом країни, назвали тимчасовими та пояснили несприятливою ситуацією в економіках сусідніх держав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.