Візит Назарбаєва до України – спроба Путіна вести переговори і «не втратити обличчя»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.12.2014 00:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24401

Київ та Астана посилюють співпрацю у військовій та економічні сферах – із таким результатом завершився офіційний візит президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва до України.

Окрім того, Назарбаєв закликає президента Порошенка знайти компроміс із Росією, аби зберегти територіальну цілісність держави. Він також називає себе «нейтральною стороною» та готовий взяти участь у наступному етапі Мінських переговорів.

Міжнародна конфронтація та взаємні санкції – це дорога в нікуди, заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв у рамках візиту до Києва та закликав Україну і Росію шукати компромісу.

«Я знаю чітку позицію України, знаю позицію Росії, знаю позицію Європи. Можу вам сказати: є можливість вийти з цієї ситуації, зберегти територіальну цілісність України. Тому що ця ситуація – нонсенс, вона ненормальна», – заявив Назарбаєв.

Назарбаєв хоче стати посередником у Мінських домовленостях

Напередодні візиту до Києва Назарбаєв також заявляв, що Казахстан дотримується нейтралітету в конфлікті між Україною та Росією, а тому може бути «чесним менеджером» в рамках Мінських переговорів. Іншими словами, він пропонує свою кандидатуру в ролі посередника.

Україна дотримується домовленостей про мир, адже це спосіб вирішити конфлікт на сході держави, – заявив президент України Петро Порошенко. За його словами, є кілька непорушних вимог: припинення вогню, звільнення заручників, негайне виведення російських військ та перекриття кордону та початок процесу політичного врегулювання.

«Позиція суверенітету та територіальної цілісності є непорушною. І мобілізація зусиль усього світу для врегулювання конфлікту відбуватиметься в рамках Мінських домовленостей», – додав президент Порошенко.

Казахстан не хоче сваритись із міжнародною спільнотою?

Чи сприятиме Нурсултан Назарбаєв вирішенню конфлікту між Україною та Росією – залежатиме від того, з яким результатом завершиться майбутня зустріч Назарбаєва з президентом Володимиром Путіним. Таку думку висловив політолог Олексій Голобуцький, а також додав: «Що би Назарбаєв не говорив про Путіна, втім він є його головним союзником».

Експерт припускає, що ймовірно через президента Казахстану з Україною намагається домовлятись президент Путін. А від свого імені цього не робить, мовляв, аби «зберегти обличчя».

«Ідея полягає в тому, щоби цей вихід із Донбасу був не частиною домовленостей між Росією й Україною, а частиною більш широких домовленостей», – припускає Голобуцький.

Назарбаєв обирає стриману риторику, коли говорить про конфлікт на Донбасі

Путін, Назарбаєв, а також президент Білорусі Олександр Лукашенко, який також напередодні був із візитом у Києві – фактичні диктатори у своїх країнах, говорить експерт. Експерт наголошує: їхня логіка дій та політичні прийоми можуть суттєво відрізнятись від тактики Петра Порошенка, тож слід почекати наступних кроків з боку сторін конфлікту.

Риторика Нурсултана Назарбаєва під час зустрічей із президентом Порошенком та прем’єром Арсенієм Яценюком була обережною та стриманою. Свої політичні ініціативи він пояснював тим, що прагне налагодити економічну співпрацю двох держав, а для цього потрібен мир.

Обсяги торгівлі між Україною та Казахстаном цьогоріч зменшились на третину

За словами Назарбаєва, упродовж 2010-2013 років обсяги торгівлі між Україною та Казахстаном щорічно зростали вдвічі. Втім, цьогоріч, «у зв’язку з усіма подіями», вона зменшилась на 30%, додав Назарбаєв. Він пропонує, зокрема, посилити співпрацю у сфері машинобудування, адже «українська сільськогосподарська техніка має попит у Казахстані». Також йому цікаві сільськогосподарська, металургійна та космічна сфери.

Зокрема, за словами лідерів держав, вдалось домовитись про постачання до України вугілля з Екібастузького вугільного родовища Казахстану. За словами політика, мова йде про чи не «найдешевше вугілля», що видобувається в державі.

Економіка та енергетика – пріоритетні галузі співпраці

нтенсифікацію торгівлі вже схвалив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, наголосивши, що поки обсяги торгівлі «не найкращі», втім вже можна окреслити два найперспективніші напрямки співпраці.

«Це, звісно, у першу чергу, економіка та торгівля, а також енергетика – тут ми можемо процвітати. І наша економічна співпраця має тільки покращитись. Якщо ми з вами ухвалимо правильні і чіткі рішення, як збільшити обсяги нашої тристоронньої торгівлі – це піде на користь і Казахстану, й Україні», – додав Яценюк.

Україна потребує вугілля у значних обсягах, а організувати купівлю «з-за океану» – надто дорого, говорить експерт із енергетичних питань Юрій Корольчук. Із одного боку, говорить він, вугільні домовленості з Казахстаном – хороша новина, втім якість вугілля із Екібастузького басейну викликає побоювання – воно гірше за російське та українське.

«Україна, якщо і погодиться на таку пропозиції, будуть організовані поставки вугілля – ми отримаємо, знову ж таки, незначні обсяги. Тому що в Казахстану сьогодні немає значних вільних обсягів вугілля типу антрацит, яке нам потрібне. А другий момент, що його якість буде нижчою», – резюмує експерт.

Активісти закликали не вести перемовин із лідером «антидемократичного режиму» в Казахстані

Не співпрацювати із антидемократичними режимами, зокрема президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим уже закликали Петра Порошенка активісти фундації «Відкритий діалог». Разом із казахськими опозиційними діячами вони пікетували адміністрацію президента України напередодні візиту Назарбаєва.

Зокрема, ініціаторка акції Анастасія Чорногорська зауважила, що позиція Назарбаєва нечітка – він не визнає агресію з боку Росії.

«Ми дізналися зі ЗМІ, що Назарбаєв прибуде до України саме з метою посередництва у врегулюванні конфлікту на сході України. Але офіційно президент Казахстану не робив ніяких заяв з приводу конфлікту на Донбасі, отже його позиція не до кінця зрозуміла. Він не сказав, що це дійсно російська агресія, отже ми не можемо бути впевненими в тому, що він буде діяти дійсно в інтересах України. Громадянське суспільство проти участі диктаторів», – зазначила Чорногорська.

Через візит президента Нурсултана Назарбаєва до Києва, вперше цього року перекрили з’їзд із Дарницького мосту – кортеж налічував 14 авто. Про це у своєму мікроблозі Twitter повідомив фотограф Влад Содель.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.