В НАТО підтвердили можливість вступу України

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 23.12.2014 14:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24403

НАТО поважає рішення Верховної Ради України скасувати позаблоковий статус держави і підтверджує, що Україна може бути членом організації, якщо вона цього попросить, виконає стандарти і буде дотримуватися необхідних принципів.

Так прокоментували в штаб-квартирі НАТО відповідне рішення українського парламенту.

"Ми поважаємо рішення українського парламенту. Україна є незалежною і суверенною державою і тільки вона приймає рішення щодо власної зовнішньої політики. Як було вирішено на саміті в Бухаресті у 2008 році, наші двері відкриті, і Україна стане членом НАТО, якщо вона цього попросить, виконає стандарти і буде дотримуватися необхідних принципів", - зазначили в НАТО.

У Північноатлантичному альянсі наголосили, що в разі, якщо Україна вирішить подати заявку на членство, НАТО «буде оцінювати її готовність приєднатися до Альянсу таким же чином, як ми робимо з будь-яким кандидатом».

Як повідомлялося раніше, 23 грудня Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому президентський проект закону про відмову України від позаблокового статусу.

В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що позаблоковий статус України виявився неефективним у контексті убезпечення держави від зовнішньої агресії та тиску. При цьому міжнародні зобов’язання щодо поваги незалежності, суверенітету і недоторканості кордонів України не гарантували її зовнішню безпеку.

Зазначимо, 17 грудня у польському сеймі Президент Петро Порошенко заявив, що внесе у Верховну Раду законопроект про позаблоковість України. Разом з тим, президент зазначив, що не означає, що Україна «завтра або післязавтра» подасть заявку до НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.