У Кремлі погрожують забрати “Морський старт”

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 24.12.2014 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24409

Космічний проект “Морський старт” може бути надалі реалізований Росією разом із Бразилією і без використання ракети “Зеніт”, яка виготовляється в Україні.

Платформа “Морський старт”

Про це заявив віце-прем’єр РФ Дмітрій Рогозін в інтерв’ю телеканалу "Россия 24", відповідаючи на запитання про подальшу долю проекту "Морський старт", повідомляє Интерфакс-АВН.

"Зараз вимальовується найцікавіший діалог на експертному рівні. Можливо, з’явиться в рамках БРІКС або в рамках двосторонніх (російсько-бразильських) відносин ідея, щоб здійснювати спільні пуски", - сказав Рогозін.

Він нагадав, що проект "Морський старт" замислювався як міжнародний за участю США. Плавучий космодром базується сьогодні в США.

"Будемо до себе його забирати", - заявив Рогозін.

Він зазначив, що перспективи використання в проекті "Морський старт" ракети "Зеніт", яка виготовляється в Україні, не проглядаються.

"Зараз, після того, що відбулося в Україні, говорити про високотехнологічну промисловість там більше неможливо. Там це все померло. У цьому зв’язку проект "завис", - заявив Рогозін.

Раніше джерело повідомило "Інтерфаксу", що оцінено кілька варіантів нової дислокації Базового порту програми "Морський старт" (на даний момент - Лонг-Біч, Каліфорнія, США), однак остаточне рішення про долю програми приймуть із урахуванням того, що використовувані в ній ракети-носії "Зеніт" виробляють в Україні.

За словами джерела, оцінки показали, що "перебазування технічно можна реалізувати протягом трьох років без суттєвої перерви в запусках".

Співрозмовник зазначив, що поточне місце розташування Базового порту програми в Лонг-Біч має як очевидні переваги, так і недоліки.

Так, значна віддаленість (близько 5 тис. км) від обраної екваторіальної точки старту в районі острова Різдва (Республіка Кірібаті) "суттєво збільшує тривалість кожної пускової місії, обмежує пропускну здатність комплексу (можливе число запусків на рік), а також позначається на витратах на місію".

"Це – внутрішній, суто економічний мотив можливої передислокації", - говорив співрозмовник. За його даними, альтернативою Лонг-Біч можуть стати, зокрема, Куру (французька Гвіана) або Камрань (В’єтнам).

За оцінкою джерела агентства, зараз "під сумнівом – сам проект через участь у ньому України". Водночас "значна частина компонентів "Зеніта" виробляється в Росії".

Він нагадав, що "Морський старт" після єдиного запуску 2014 року взяв тайм-аут у пусках до середини 2015 року. За деякими даними, через відсутність замовлень на запуски "Морський старт" до 2016 року провів консервацію плавучої стартової платформи Odyssey і складально-командного судна Sea Launch Commander, а також звільнив частину персоналу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.