Не Захід, а саме Росія заганяє Україну в НАТО

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 24.12.2014 19:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24411

Українці хочуть приєднатися до НАТО не через бажання подражнити свого російського сусіда, який і так вже стоїть однією ногою на їх території, а через побоювання за свою країну.

Про це пише Die Welt.

На думку видання, це велика помилка думати, що НАТО хоче оточити Росію, як нещодавно висловився російський президент Владімір Путін, а Захід нібито давно прагне загнати Україну до Північноатлантичного альянсу, щоб спровокувати РФ.

Якщо продовжувати мислити в тому ж дусі, то можна вирішити, що рішення Верховної Ради про скасування позаблокового статусу - це провокація Заходу. "Проте подібні міркування в корені неправильні, і тому є ряд причин", - відзначає автор статті.

Першою причиною автор публікації називає антагонізм, в якому НАТО і Росія представляються як одвічних ворогів. "Це не більше ніж міф, хоча зараз він і потрапляє на вкрай благодатний грунт", - наголошується в статті. Часто забувають, що з 1990-х років обидві сторони розвиватимуть взаємне співробітництво. Росія, будучи членом Генасамблеї ООН, навіть розглядалася в якості кандидата в члени альянсу".

Друга причина, на думку автора, має політичний контекст. Адже Україна в минулому році втратила Крим і веде запеклі бойові дії за території на сході країни. Стає зрозумілим, що попередня позаблокова стратегія виявилася неефективною, здається гранично зрозумілим.

"Українці хочуть вступити в НАТО не тому, що вони хочуть дратувати свого російського сусіда, який і так вже стоїть однією ногою на їх території. Вони бояться за свою країну", - вважає автор.

"Цифри говорять самі за себе: якщо до анексії Криму вступ країни до НАТО підтримували лише 20% населення України, то тепер, за даними на листопад 2014 року, цю ідею підтримують рекордні 51%, а на заході країни - навіть до 80%".- підсумовує автор.

"Ні, не Захід, а саме Росія заганяє Україну в НАТО", - йдеться в статті. Також наголошується, що, безумовно, до вступу в НАТО Україна повинна здійснити багато реформ і завершити збройні конфлікти на її території.

Раніше повідомлялося, що НАТО не збирається найближчим часом почати процес, спрямований на прийняття України в Північноатлантичний альянс, про що заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Верховна Рада прийняла президентський законопроект №1014-3 "Про внесення змін у деякі закони України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості" за основу і в цілому. Документ скасовує оголошений у 2010 році позаблоковий статус як не виправдав себе, і повертає Україну на шлях євроатлантичної інтеграції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.