У Москві затримали більше двохсот демонстрантів, у тому числі Навального

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 30.12.2014 21:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24436

В Москві та інших містах Росії пройшли акції на підтримку опозиціонера Алєксєя Навального після оголошення йому судового вироку. В столиці РФ поліція із застосуванням сили зачиcтила мітинг.

Російський опозиціонер Алєксєй Навальний порушив домашній арешт та спробував дістатися Манежної площі у Москві, де проходив народний сход у його підтримку.

Втім, біля готелю The Ritz-Carlton його затримала поліція, повідомляє "Інтерфакс". "До Манежки я не дійшов. Але це не значить, що ви не зможете цього зробити. Я закликаю всіх не йти самим. Усіх не заарештуєш", - написав Навальний на своїй сторінці у мережі Twitter. За деякий час він написав, що його привезли додому, під дверима чергують п’ять бійців.

За повідомленнями російських ЗМІ, на Манежній площі та Тверській вулиці зібралися кілька тисяч людей. Поліція почала затримувати протестувальників, ОМОН витіснив демонстрантів з Манежної площі. Як повідомляє незалежний правозахисний медіа-проект "ОВД-Інфо", затримано щонайменше 245 осіб. Про більш ніж 240 затриманих повідомляє також інформагентство dpa. За даними поліції, які наводить "Інтерфакс", затримано близько 100 учасників протесту. Телеканал "Дождь" передавав про зіткнення між активістами та "козаками", які називали себе "дружинниками мерії Москви" та обіцяли "розібратися з мітингом".

Акції на підтримку Алєксєя Навального пройшли і в інших містах Росії. За інформацією "Дождя", на Малій Садовій вулиці у Санкт-Петербурзі зібралися від однієї до двох тисяч осіб. В Єкатеринбурзі участь в народному сході взяли 200-300 людей.

Євросоюз назвав вирок Навальному політично мотивованим

Політично мотивованим назвала вирок братам Навальним верховна представниця ЄС із закордонних справ та політики безпеки Федерика Могерині. "Обвинувачення проти них не були доведеними під час судового процесу", - заявила вона. Могерині наголосила, що судові рішення мають бути "вільними від політичного втручання", передає агенція dpa.

Нагадаємо Алєксєя та Олєга Навальних винними у шахрайстві в справі "Ів Роше". Вирок мали оголосити 15 січня. На цю дату готувалися акції протесту в багатьох містах Росії та за кордоном. Проте 29 грудня суд повідомив про те, що вирок оголосять 30 грудня.

Прибічники Алєксєя Навального призначили на той же день "народний сход" на 19:00 на Манежній площі. Вранці у вівторок суд визнав братів винними у шахрайстві та засудив їх до трьох з половиною років позбавлення волі. Алєксєй Навальний отримав строк умовно, його брат Олєг відбуватиме ув’язнення в колонії загального режиму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.