«Бук», який збив «Боїнг», до Сніжного доправила бригада з Курська

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.01.2015 21:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24457

Літак «Малайзійський авіаліній» був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року зенітно-ракетним комплексом «Бук М1», доправленим в район Сніжного 53-ю бригадою ППО Російської Федерації для прикриття російських танків.

Такого висновку дійшла група журналістів з Нідерландів у рамках проекту CORRECT!V, що мав на меті з’ясувати причини та винуватців авіакатастрофи.

Журналісти наводять дані, які не підтверджують версію Росії про те, що літак міг бути збитий українською бригадою «Бук» з району села Зарощенське. Російська сторона публікувала нібито знімки української бригади в цьому районі. Автори розслідування опитали мешканців села, жоден із них 17 липня не помітив присутності в селі чи його околицях українських військових чи будь-якої військової техніки.

Натомість журналістам вдалося встановити, спираючись на свідчення місцевих мешканців, що вантажний автомобіль з ЗРК «Бук М1» проїхав 17 липня трасою № 21 через Донецьк, об 11 годині він виїхав з міста. Далі установку вже бачили на вулицях Сніжного.

У розслідуванні йдеться про те, що обслуговування та використання такого ЗРК потребує професійних навичок та знань. Журналісти наводять дані, які свідчать про присутність на українській території з кінця червня російських військовослужбовців із Курська.

«(Один) сержант 53-ї бригади був особливо активний у мережі, опублікувавши безліч фотографій свого загону на сторінці «ВКонтакте». Його ім’я – Іван Краснопрошин. Пізніше Краснопрошин та інші військові були «несподівано звільнені з армії», – мовиться в розслідуванні.

Крім того, на основі проведених інтерв’ю, розслідувачі встановили, що в районі Сніжного були присутні «зелені танки» без ідентифікаційних номерів.

Автори розслідування цитують експерта з протиповітряної оборони Руперта Шміда. «Російські танкові дивізії пересуваються тільки в супроводі «Бука», – каже він. – Без ракетного прикриття такі машини – легка здобич штурмовиків». Про їх неминучому присутності знають командири всіх країн-членів НАТО, ідеться в розслідуванні.

Проект CORRECT!V здійснювався його авторами у співпраці з виданнями SPIEGEL та Algemeen Dagblad, як вказано на його сайті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.