Втікачів Януковича і Азарова розшукує Інтерпол

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 12.01.2015 21:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24463

Інтерпол оголосив у розшук усуненого президента Віктора Януковича і екс-прем’єра Миколу Азарова. Оголошення про Януковича на сайті організації супроводжується червоною карткою, яка передбачає арешт і видачу розшукуваного.

Як повідомляється на сайті Інтерполу, пана Януковича оголосила у розшук українська влада за звинуваченням у привласненні і розтраті майна шляхом зловживань, вчинених в особливо великих розмірах або організованою групою. В оголошенні про пана Азарова деталі поки відсутні.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков раніше повідомив, що спеціальна комісія Інтерполу прийняла відповідне рішення після звернення української влади.

Вперше Україна оголосила Віктора Януковича в міжнародний розшук ще в лютому 2014 року.

Між тим, генпрокурор Росії Юрій Чайка заявив, що генеральна прокуратура Росії не отримувала запитів від українських колег про видачу пана Януковича та інших політиків сусідньої держави.

"Запити про видачу українських політичних діячів, у тому числі і Януковича, з компетентних органів України поки не надходили. При надходженні таких запитів вони будуть розглядатися відповідно до міжнародних договорів і законодавства Росії", - цитує Юрія Чайку "Российская газета".

Арсен Аваков, у свою чергу, звинуватив російську владу в прямій брехні.

"Росія, згідно зі своїми зобов’язаннями, котрі діють в рамках угоди СНД про розшук злочинців, повинна була виставити в систему розшуку поданих Україною персонажів. І Януковича, і ще 23-х людей", - пише пан Аваков у своєму Facebook в понеділок.

Він додає, що на даний момент цього "у порушення всіх встановлених процедур" не зроблено.

Глава МВС України повідомив в Facebook, що Інтерпол оголошує в розшук також сина Віктора Януковича Олександра, екс-прем’єра Миколу Азарова, колишнього міністра фінансів Юрія Колобова, колишнього керівника Укртелекому Георгія Дзекона та інших осіб.

Що означає червона картка Інтерполу?

Як пояснив Російській службі Бі-бі-сі партнер юридичної фірми BCL Burton Copeland Майкл Друрі, який спеціалізується на взаємодії з міжнародними слідчими органами, червона картка Інтерполу (Red Notice) сама по собі не є документом, який зобов’язує Росію заарештувати і екстрадувати розшукуваних осіб.

Ордер на арешт людей, яких оголосили в розшук, видає суд на підставі наявних у нього свідчень про вчинення ними тих чи інших злочинів. Однак цей ордер, підкреслює Майкл Друрі, діє лише в юрисдикції країни, суд якої ухвалив це рішення.

Питання про арешт і екстрадицію, пояснює експерт, має вирішуватися напряму в переговорах двох країн, і червона картка Інтерполу мало що змінює.

Тим не менш, червона картка Інтерполу означає, що виїзд колишнього президента України за межі Російської Федерації пов’язаний для нього з серйозним ризиком.
"Інтерпол в даному випадку виконує роль дошки оголошень, на яку вивішується інформація про розшук підозрюваних у вчиненні злочинів, - каже британський експерт. - Якщо, скажімо, Янукович приїде до Великобританії, при в’їзді в країну висвітиться червона картка Інтерполу. Побачивши це, поліція зв’яжеться з українськими колегами, щоб отримати підтвердження, чи дійсно вони вимагають його арешту і видачі. Якщо це так, то після отримання офіційного запиту про екстрадицію будуть відповідні юридичні процедури, в ході яких буде вирішуватися, чи можна цього підозрюваного видати Україні".

"Можна було б розраховувати на подібну реакцію і з боку Росії, але, враховуючи нинішній стан дипломатичних відносин між двома країнами, це навряд чи відбудеться. Так що в даному випадку це не юридична, а дипломатична проблема", - говорить Майкл Друрі.

Російське громадянство?

Як пояснює Майкл Друрі, ситуація може значно ускладнитися, якщо у Віктора Януковича є російське громадянство, оскільки тоді відповідно до Конституції російська влада не має права його екстрадувати в іншу країну. У такому випадку, теоретично, замість екстрадиції він може постати перед російським правосуддям.

У жовтні радник глави українського МВС Антон Геращенко заявив, що Віктор Янукович, Микола Азаров та екс-генпрокурор Віктор Пшонка разом з сім’ями нібито отримали російське громадянство.

Російська Федеральна міграційна служба відмовилася тоді від будь-яких коментарів, а прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав заяву Антона Геращенка "ескападою", на яку, за його словами, російська влада реагувати не збираються.

Журналіст "Української правди" Сергій Лещенко, який розслідував пересування колишнього президента України, заявив, що восени Янукович проживав в котеджному селищі "Моноліт" на Новоризькому шосе в Підмосков’ї.

Різні звинувачення

Згідно з даними бази осіб, що перебувають у розшуку, на сайті МВС, колишнього президента оголосила у всеукраїнський розшук Служба безпеки України. Його підозрюють у причетності до умисного вбивства двох і більше осіб.

Кримінальний кодекс України передбачає, що покаранням за цей злочин є позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Разом з тим, згідно з даними розшукового обліку пана Януковича на сайті Інтерполу, його оголошено в розшук за іншими звинуваченнями. Йдеться про привласнення та розтрату майна, що здійснені у особливо великих розмірах або організованою групою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.