Саміту в Астані не буде?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.01.2015 13:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24464

У Берліні пізно ввечері у понеділок, 12 січня, завершилась зустріч міністрів закордонних справ країн “нормандської четвірки”.

До журналістів вийшов лише господар зустрічі - глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він заявив , що "плани щодо саміту в Астані зірвались", повідомляє dpa. За словами німецького міністра, для його проведення не виконані необхідні передумови. "Над ними ще треба працювати", - сказав Штайнмаєр.

Як повідомив кореспондент DW, перемовини в особняку МЗС ФРН на березі Тегельського озера тривали чотири години. Міністри домовились продовжити пошук можливостей реалізації Мінського протоколу від 5 вересня минулого року. Штайнмаєр заявив, що він та його колеги намагатимуться забезпечити проведення уже в наступні дні засідання контактної групи під головуванням ОБСЄ. Крім того, додав Штайнмаєр, на зустрічі у Берліні вирішено продовжити роботу з підготовки "зустрічі на більш високому рівні".

Утім, не виключено, що наступного тижня відбудеться ще одна зустріч глав зовнішньополітичних відомств Німеччини Штайнмаєра, України Павла Клімкіна, Росії Сергія Лаврова та Франції Лорана Фабіуса. У спільній заяві після зустрічі міністри наголосили, що основою пошуку мирного рішення на Донбасі є виконання Мінських домовленостей, однак "вони постійно порушуються", додає dpa.

Сталось, як і передбачали

Як відомо, глави зовнішньополітичних відомств Франції, Росії та України прибули на запрошення міністра закордонних справ Німеччини Штайнмаєра для обговорення можливості проведення 15 січня в Астані зустрічі на рівніглав держав та урядів цих країн з приводу врегулювання кризи в Україні.

Перед зустріччю Штайнмаєр заявив, що не знає, "чи буде сьогодні ввечері досягнутий прогрес, чи буде достатньо необхідного взаєморозуміння, що дозволило б продовжити роботу в такому форматі". Разом з тим Штайнмаєр вважав, що "було б помилкою не зробити таку спробу зараз, на початку нового року", зазначає агенція dpa.

Глава зовнішньополітичного відомства Німеччини наголосив, що в сутичках на Донбасі продовжують гинути люди. "Гуманітарна ситуація там, як і раніше, дуже тривожна", - сказав Штайнмаєр та додав, що ніхто не має права у цій ситуації залишатися байдужим.

Нагадаємо, раніше у понеділок німецький МЗС заявив, що проведення чотиристоронньої зустрічі у "нормандському форматі" в Астані малоймовірне. Проведення саміту в Астані МЗС пов’язало з результатами зустрічі міністрів закордонних справ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.