Рада безпеки ООН засудила розстріл автобуса біля Волновахи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 14.01.2015 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24471

Міжнародна спільнота засуджує обстріл автобуса у передмісті Волновахи на Донеччині. Рада Безпеки ООН прийняла у ніч на середу, 14 січня, заяву, в якій закликала провести незалежне розслідування обставин інциденту, передає dpa.

Рада Безпеки "якнайсуворіше засуджує убивство 11 та поранення 17 цивільних осіб в результаті обстрілу пасажирського автобуса у Волновасі Донецької області", - цитує заяву інформагенція AFP. За неї проголосували усі 15 членів Ради Безпеки ООН, включно з Росією.
Європейський Союз висловив співчуття близьким загиблих внаслідок обстрілу автобуса. "Наші думки перебувають з сім’ями тих, хто помер. Це підкреслює необхідність суворого дотримання протоколу про припинення вогню від 5 вересня та імплементації меморандуму від 19 вересня", - йдеться в заяві речника зовнішньополітичної служби ЄС, опублікованій на офіційному сайті.

У правозахисній організації Amnesty International також закликали до негайного проведення розслідування трагедії. "Світ повинен знати правду про цей трагічний інцидент. Він має бути розслідуваний ретельно, безсторонньо та незалежно", - заявив заступник директора організації з Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв. За його словами, відповідальні за інцидент або не вжили необхідних кроків до захисту мирного населення, або "це була навмисна дія, яка становитиме воєнний злочин".

Київ та Вашингтон звинувачують сепаратистів

Нагадаємо, що пасажирський автобус потрапив під обстріл реактивної системи залпового вогню "Град" у вівторок, 13 січня, в районі села Бугас у передмісті Волновахи. Внаслідок цього загинули 10 людей і 17 - поранені. Згодом на сайті Донецької облдержадміністрації повідомили, що ще одна жінка померла у лікарні. Пізніше начальник головного управління МВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськин написав у своїй сторінці у Facebook, що в лікарні померло дві людини і, таким чином, кількість жертв зросла до 12 осіб.

Українська влада кваліфікувала інцидент як теракт та звинувачує у ньому сепаратистів, які обстрілювали український блок-пост. Як написали у повідомленні Amnesty International, одразу після атаки "просепаратистські новинні сайти повідомили, що український блокпост було зруйновано". Втім, згодом представники так званої "ДНР" заперечили свою причетність до обстрілу автобуса. Вашингтон також поклав відповідальність за обстріл на сепаратистів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.