Чисельність російської армії й техніки на Донбасі зростає

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.01.2015 20:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24509

Бої в зоні конфлікту в Україні посилилися до рівня, що був до укладення угоди про припинення вогню, а подекуди вони й потужніші.

Філіп Брідлав під час візиту до Києва. 26 листопада 2014 року

Так заявляють воєначальники союзу НАТО, що завершили дводенні консультації у форматі Військового комітету Північноатлантичного союзу. В альянсі зокрема проаналізували нову воєнну доктрину Росії та висловили сподівання на поновлення контактів із генеральним штабом російських збройних сил.

Ситуація на лінії бойового зіткнення на сході України погана, констатує верховний головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

«Бої інтенсифікувалися. Наразі я не можу підтвердити дані президента Петра Порошенка (щодо присутності на Донбасі 9 тисяч російських військових та численної важкої техніки). Але ми бачимо, що підтримувані Росією формування поновили свій військовий потенціал для тиску на українську армію», – зазначив Брідлав.

Представник командування об’єднаними силами НАТО в Європі додає, що проросійські сепаратисти «в декількох місцях просунулися далі на захід щодо лінії контакту.

«Наше бачення того, що діється на сході України таке: ми починаємо бачити на території України ознаки присутності одиниць протиповітряної оборони та засобів радіоелектронної боротьби, які раніше супроводжували російські війська. Чисельності додаткових російських військ в зоні конфлікту наразі ми назвати не маємо змоги», – каже він.

Водночас за останні дні у союзі НАТО звертають увагу на збільшення кількості танків, артилерії та іншої важкої військової техніки, яка використовується російськими військами на сході України. Голова Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ перед цим вкотре закликав Москву відкликати свої воєнні формування й техніку з території України. НАТО веде моніторинг російських військ в Україні протягом декількох місяців, та останнім часом помічає істотне збільшення військової техніки, – зауважив Столтенберґ.

Перебуваючи з візитом у Болгарії, він заявив, що дії Росії в Україні порушують норми міжнародного права, підриваючи основи європейської безпеки.

Мета НАТО – відновити повагу до міжнародних норм – Брідлав

Голова Військового комітету НАТО, генерал Кнуд Бартелс, зі свого боку, повідомив, що на засіданні у четвер у штаб-квартирі альясну начальники генеральних штабів країн-союзниць висловили своє розуміння нової воєнної доктрини Росії, та які вона може мати наслідки для НАТО.

Союз НАТО також має намір відновити контакти з генеральним штабом збройних сил Росії.

Верховний головнокомандувач об’єднаними силами НАТО в Європі, генерал Філіп Брідлав зазначив у четвер, що намагається зберегти канали комунікацій і розмовляв із начальником генерального штабу збройних сил Росії, генералом Валерієм Герасимовим навіть після вторгнення російських військ до Криму.

За його словами, посадовці НАТО наразі вирішують, як «відновити комунікацію». «Це факт, що комунікація з військовими чиновниками з Росії є важливою», – наголосив Брідлав.

«НАТО не загрожує Росії. Нашою метою є відновлення норм, яких дотримувалися у Європі упродовж багатьох років. Ми будемо конструктивно працювати над відновленням тих норм, що базуються на повазі до кордонів і суверенітету держав», – зазначив Брідлав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.