Європейські покупці не сприймають нову політичну ідею “Газпрому”

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 23.01.2015 12:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24514

Грандіозні плани Росії з будівництва “Турецького потоку” - нового газопроводу до Туреччини і ЄС в обхід України, як транзитної країни - не спрацюють.

В цьому переконаний відповідальний за сферу енергетики в Єврокомісії комісар Марош Шефчович.

"Перша оцінка показує, що це не буде працювати", - заявив Шефчович на Всесвітньому економічному форумі в Давосі в інтерв’ю The Wall Street Journal.

Він пояснив, що озвучена майбутня потужність проекту в 63 млрд куб. м газу значно перевищує попит з боку потенційних клієнтів, в тому числі Туреччини і країн Південно-Східної Європи.

"Я вважаю, що росіяни повинні подивитися на цей варіант знову і придумати життєздатне економічне рішення, яке також прийнятне для європейських партнерів", - сказав Шефчович.

Напередодні російський прем’єр Дмітрій Медвєдєв визнав повний провал планів Росії, заявивши, що всі спроби РФ запустити "Південний потік" закінчилися "нічим". "Але життя триває", - сказав Медвєдєв, нагадавши, що у РФ ще є "цілий ряд інших ідей".

Раніше Шефчович заявляв, що Європа здивована рішенням Росії повністю перенаправити постачання газу, що йдуть в Європу через Україну, на кордон Туреччини та Греції. У свою чергу "Нафтогаз" назвав бажання Росії направити транзит газу через Туреччину безглуздим.

Так він прокоментував слова глави "Газпрому" Алєксєя Міллера, який заявив, що Євросоюзу вже "сьогодні" необхідно почати будівництво трубопроводів на турецько-грецької кордоні, якщо ЄС хоче отримувати російський газ після 2019 року, коли закінчується контракт РФ з Україною на транзит.

Шефчович в інтерв’ю WSJ також анонсував, що Україна оголосить у п’ятницю про збільшення потужності реверсного постачання газу з ЄС до коло 40 млн куб. м газу на добу порівняно з 31,5 млн куб. м.

Україна і РФ найближчим часом проведуть переговори за умовами постачань газу з "літнього пакету". За словами Шефчовича, експерти почнуть обговорення даного питання до кінця січня. "Ми готові виступити в ролі посередника", - додав він.

Між тим, ЄС активізує зусилля, щоб розробити власну стратегію забезпечення поставок енергоносіїв в південно-східні країни ЄС. Так, 9 лютого міністри енергетики держав регіону проведуть переговори в Болгарії. Заплановано також візит в Баку - оскільки Азербайджан вважається важливим альтернативним постачальником для ЄС. А до кінця лютого ЄК має намір опублікувати своє бачення Енергетичного союзу та оприлюднити проект плану будівництва трубопроводів (інтерконекторів) між країнами-членами ЄС. "Ми втомилися беспокиться щоліта про те, щоб у нас було достатньо энергоносителй взимку", - зазначив Шефчович.

Раніше глава "Газпрому" на переговорах з комісаром ЄС заявив, що газопровід "Турецький потік" буде "єдиним маршрутом" в ЕС, по якому зможуть поставлятися 63 млрд кубометрів російського газу, що зараз йдуть транзитом через Україну. "Інших варіантів немає", підкреслив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.