Шпигунський скандал. У США висунули звинувачення проти трьох чекістів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.01.2015 12:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24533

У США в понеділок повідомили про звинувачення у шпигунстві трьох громадян Росії, двоє з яких мали дипломатичний статус.

Як повідомили федеральні прокурори, цього дня у Нью-Йорку арештували 39-річного чоловіка на ім’я Євген Буряков, і він має постати перед судом. Двоє інших – 40-річний Ігор Споришев і 27-річний Віктор Подобний, уже не перебувають у США й уникли арешту.

Крім того, повідомило Федеральне бюро розслідувань, під час перебування у США ці двоє мали дипломатичний імунітет як члени представництва Росії при ООН. Перший, Буряков, перебував у США як приватна особа і працював у Нью-Йорку в тамтешньому представництві «одного з російських банків». За повідомленнями агентств, таке ім’я числиться в заступника голови нью-йоркського представництва російського державного «Внєшекономбанку».

Звинувачення їм висунули міністр юстиції Ерік Голдер, федеральна прокуратура Південного судового округу Нью-Йорка і ФБР. Як стверджується, всі троє були працівниками Служби зовнішньої розвідки Росії й мали завдання з’ясовувати подробиці санкцій США проти російських банків і дані про використання у США альтернативних джерел енергії. Крім того, вони намагалися залучати до збирання інформації й американців.

Висунені їм звинувачення в разі визнання винними можуть тягнути до 15 років позбавлення волі.

Як заявив Голдер, висунення цих звинувачень свідчить про тверду рішучість США боротися з намаганнями таємних агентів нелегально збирати розвідувальні дані і рекрутувати шпигунів у США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.