Події в Україні. Глядячи із Москви

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 29.03.2007 16:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=2454

Парламент України проведе сьогодні увечері надзвичайні збори. Як повідомляє ІТАР-ТАРС, посилаючись на першого віце-спікера Адама Мартинюка, воно відбудеться з приводу інформації про розпуск Верховної Ради.

По словах Мартинюка, "причиною зборів стало те, що відбувається на вулиці, і та інформація, яка приходить офіційно і неофіційно".

Депутати стурбовані тим, що "в ЗМІ гуляє інформація, хоча важко сказати, наскільки вона відповідає дійсності, про те, що підготовлений Указ Президента щодо проведення дострокових виборів Верховної Ради".

Міліція вже бере під контроль під'їзди до Києва.

Правоохоронці мають намір
перевірити всі автобуси і потяги, які прямують у столицю, на предмет наявності у пасажирів зброї та інших заборонених предметів, які можуть перевозитися учасниками політичних акцій, що плануються на майбутні вихідні дні.

Чутки про прийдешні зміни на українському політичному полі підігрів і обнародуваний сьогодні лист президента до парламенту. У нім глава держави назвав "антиконституційною роботу парламентської більшості і нелегітимною діяльність уряду".
Президент України Віктор Ющенко заявив, що в підсумку року діяльності Верховної Ради нинішнього скликання не відповідають очікуванням громадян України, заявив Ющенко в обігу з нагоди роковин парламентського вибору 2006 року.

"С всією відповідальністю затверджую - результати року діяльності Верховної Ради не відповідають очікуванням громадян України, окремі позитивні досягнення знівелювали системним політичним й правовим свавіллям, а темпи негативних тенденцій знову підтверджують порожнечу обіцянок і декларацій", - сказано в звернені.

"Замість того, щоб вести політичний процес конституційним шляхом окремі політичні сили почали маніпулювати буквою Основного Закону держави і перекручувати його положення. За вісім місяців існування парламентської коаліції, ми стали свідками цілеспрямованого наступу на конституційний порядок країни, постійної боротьби за повноваження з одночасним порушенням волі виборців", - наголошується в листі.

Президент заявив, що такий стан справ повинен бути негайно змінений і зажадав від парламентсько-урядової більшості відмовитися від "антизаконних дій".

Крім того, Віктор Ющенко закликав Конституційний Суд України невідкладно обнародувати виводи по найбільш принципових справах. А від Верховної Ради лідер України вимагає підтвердження, у вигляді закону, про ключові домовленості між більшістю і опозицією. Вони повинні бути направлені на реалізацію стратегічних пріоритетів країни та її громадян, підкреслив Президент.

Більшість в парламенті прийняла нелегітимний закон про Кабінет Міністрів, який ставить уряд поза межами закону, системно порушує Конституцію і обмежує конституційні права громадян України, заявив лідер країни.

"Нахабно й відверто у Верховній Раді розгорнулася кампанія по організації переходу окремих депутатів в коаліцію, всупереч національному законодавству", - заявив Президент.

За Конституцією, у Верховній Раді коаліція формується депутатськими фракціями впродовж місяця з дня відкриття першого засідання парламенту або протягом місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції депутатських фракцій, пояснив Ющенко. Він підкреслив, що Конституція визначає чіткі, у часі, рамки формування коаліції і її природу - на основі депутатських фракцій, а не на основі індивідуального або групового членства.

"Все це дає підстави, щоб визнати антиконституційною роботу парламентської більшості і нелегітимною діяльність уряду", - вважає Ющенко.

Те, що відбувається у Верховній Раді, по виразу Ющенка, це не просто коаліційне переродження, а "неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції і пряма дорога беззаконня". Проте, політики повинні нести відповідальність, в іншому випадку своє слово скаже український народ, погрозив Ющенко.

Президент підкреслив, що політична нестабільність створила серйозну загрозу національній безпеці, суверенітету і економічному розвитку країни. За словами Ющенка, за останній рік Україна зіткнулася з багатьма "цинічними прикладами політичних інтриг і зрад, проте, найбільш небезпечною стала тенденція узурпації влади".

Перед розпуском парламенту Ющенка проведе консультації з керівництвом Ради

Президент України Віктор Ющенко запросив в понеділок, 2 квітня, керівництво Верховної Ради і лідерів фракцій взяти участь в консультаціях щодо політичної ситуації, яка склалася в державі, і зокрема в українському парламенті, відзначає "Інтерфакс". Про таке запрошення повідомив представник президента у Верховній Раді Роман Зварич сьогодні на брифінгу.

"Сьогодні за підписом Президента України були направлені листи із запрошеннями голові Верховної Ради України, його заступникам і лідерам депутатських фракцій взяти участь в консультаціях ", - сказав він.

Відповідаючи на уточнююче питання, чи означає це, що Президент, згідно з законодавством, перед розпуском парламенту проводить консультації з керівництвом Верховної Ради, Зварич заявив: "Я сказав лише те, що сказав".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.