Ситуація на фронті: російські бойовики перегруповуються

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.01.2015 15:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24549

Ситуація у зоні проведення Антитерористичної операції залишається напруженою.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник АТО полковник Андрій Лисенко, по всій лінії розмежування незаконні збройні формування інтенсивно обстрілюють позиції українських військ та проводять розвідку боєм з метою відтягування резервних сил української армії. Російсько-терористичні угрупування проводять передислокацію сил у напрямку міст Дебальцевого та Маріуполя, накопичують особовий склад та техніку у ряді населених пунктів Новоазовського району. Також, за даними розвідки, ватажки бандформувань здійснюють спроби проведення так званої «мобілізації» мешканців м. Горлівка.

На окупованих територіях Донбасу зафіксовано збільшення кількості військових інструкторів з РФ, які займаються навчанням місцевих бойовиків диверсійній діяльності та організації провокацій.

За інформацією оперативного командування «Північ», в районі Бахмутської траси українські військові успішно відбивають спроби наступу бойовиків. Так, у районі н.п. Жолобок за останні 3 дні було знищено 10 танків противника. Також ворог поніс важкі втрати у живій силі. Через успішну роботу української артилерії та нестачу боєприпасів щільність вогню противника на цій ділянці дещо знизилася.

За минулу добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 29 отримали поранення.

Росія вперто продовжує приховувати свою участь у конфлікті на Донбасі

Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що за період з 20 по 23 січня за вказівкою Генерального штабу ЗС РФ на територію, тимчасово підконтрольну терористам, в’їхало 7 мобільних пересувних крематоріїв. Ці «спецкамази» наприкінці 2014 року були зафіксовані в Ростовській області неподалік державного кордону України. Також Голова СБУ повідомив, що на гарячу лінію відомства щодня звертаються десятки російських громадян, які шукають своїх родичів, у тому числі – російських військових, яких РФ злочинно направила на територію України.

Тривають роботи з відновлення життєдіяльності у прифронтових містах Донбасу

Учора Кабінет Міністрів України прийняв рішення про виділення з резервного фонду уряду 10 мільйонів гривень для проведення першочергових відновлювальних робіт у Маріуполі та надання фінансової допомоги сім’ям загиблих та постраждалим. У мікрорайоні «Східний» підключені до електропостачання всі багатоповерхові будинки, завершуються роботи по підключенню окремих будинків в приватному секторі. У місті розгорнуто 2 пункти обігріву, в яких вже отримали допомогу понад 3109 осіб, а також встановлена польова кухня. З Києва відправлено близько 20 тонн будівельних матеріалів та товарів першої необхідності.

У м. Авдіївці налагоджено доправлення технічної та питної води до центральної міської лікарні, будинку для людей похилого віку та інших соціальних установ та роздачу гуманітарної допомоги мешканцям міста. У Дебальцевому крім цього ще організовано електропостачання бомбосховища та інших об’єктів від пересувних електростанцій – це 6 електрогенераторів, функціонування пункту харчування для населення – 2 польові кухні. Вчора до міста Дебальцевого доставлено гуманітарний вантаж від Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

27 січня до м. Краматорська прибула гуманітарна допомога з Кіровоградщини – вантажівка з шифером.

У пункті пропуску «Тиса», що на Закарпатті, на в’їзд в Україну оформлено вантажний автомобіль з гуманітарною допомогою. З Австрії до України доправлені намети для Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Дніпропетровську.

Українські спецслужби успішно затримують посібників окупантів

У м. Димитрові Донецької області СБУ затримала інформатора терористичної організації «ДНР», який під виглядом мирного мешканця здійснював збір інформації про місця розташування позицій сил АТО.

Вчора на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим прикордонники затримали громадянина, який намагався проникнути на материкову частину України через контрольний пункт «Чонгар». Для оформлення чоловік пред’явив паспорт громадянина Російської Федарації, що був виданий на тимчасово окупованій території АР Крим, і не є дійсним на території України і всього цивілізованого світу. Під час додаткової перевірки в нього виявили військовий квиток військовослужбовця ЗС України. З’ясувалося, що раніше затриманий проходив військову службу в АР Крим, а в березні 2014 року зрадив Присязі і перейшов до ЗС Росії. На початку 2015 року він скоїв крадіжку автомобіля, і намагаючись уникнути відповідальності, хотів виїхати в один з обласних центрів України. Ведеться слідство за статтею «Дезертирство». Таким чином зрозуміло, що зрадники нікому не потрібні.

Також в контрольному пункті «Чонгар» під час огляду автомобіля прикордонники виявили 16 одиниць мисливської зброї та майже 2500 мисливських набоїв різного калібру.

Попри непросту обстановку у зоні АТО, правоохоронці несуть службу у звільнених містах Донбасу

Зокрема, щодня близько 300 правоохоронців підтримують громадський порядок в Маріуполі. Правоохоронці запобігають фактам мародерства, припиняють розкрадання майна та вживають всіх необхідних заходів для належного рівня охорони правопорядку в місті.

Українські правоохоронці в Авдіївці, Мар’їнці, Дебальцевому, Дзержинську та інших містах і селищах продовжують нести службу. У перервах між обстрілами вони виїжджають на місце події, реєструють всі факти протиправних дій, допомагають постраждалим.

Україна підвищує боєготовність свого війська

Бійці штатних підрозділів протиповітряної оборони Національної гвардії спостерігають за небом у найгарячіших точках зони АТО, у тому числі і у Маріуполі.

Їх завдання — своєчасне виявлення та ураження повітряних цілей супротивника, зокрема ворожих безпілотників. 23-міліметрові снаряди здатні ефективно вражати як повітряні, так і наземні цілі.

Учора на одному з військових полігонів Житомирщини розпочато навчально-методичний збір військових частин Високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

Понад 200 «крилатих піхотинців» інтенсивно навчаються та вдосконалюють рівень індивідуальної підготовки і професійної майстерності. Інструкторами виступили досвідчені десантники-учасники АТО. Отримані знання допоможуть воїнам-десантникам проводити підготовку мобілізованих громадян.

На Львівщині у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, курсанти Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного виконали стрільби із озброєння танків Т-64БВ та із самохідних артилерійських систем 2С3 «Акація». Танкісти вели вогонь із гармат по мішенях, які імітують ворожу броньовану техніку, імпровізованих транспортних засобах, групах піхоти та імітували прихований відхід з поля бою.

Триває ротація у лавах воїнів АТО

Учора бійці батальйону «Київ-1» відбули в зону проведення Антитерористичної операції. Деякі з них раніше вже були на передовій, деякі – щойно закінчили курс підготовки. Усіх наших захисників об’єднує бажання захистити Україну від агресора.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.