США розглядають усі варіанти підтримки України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.02.2015 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24570

Барак Обама може переглянути перспективу надання летальної зброї Україні.

У понеділок про це повідомили одразу декілька американських видань та інформагенств, з посиланням на анонімне джерело в адміністрації президента.

У Державному департаменті США не підтвердили, що рішення про надання Україні зброї було ухвалене, втім не виключили такого варіанту.

«Ми постійно оцінюємо нашу політику стосовно України. Щоб вона була ефективною та своєчасною для досягнення наших цілей. Ми особливо занепокоєні посиленням напруження та насильства з боку сепаратистів та їхніми спробами розширити підконтрольні їм території поза рамками, обумовленими у Мінських домовленостях. Ми беремо до уваги події на місцях і продовжуємо оцінку того, як найкраще підтримати Україну. Ми покладаємось в основному на дипломатію, але ми також постійно вивчаємо інші варіанти», – заявила прес-секретар Держдепартаменту Джен Псакі.

На запитання, чи є постачання зброї одним з таких варіантів, речниця відповіла ствердно: «Ми розглядаємо усі варіанти. Дискусія з цього приводу триває».

Джерела в адміністрації Обами кажуть, що рішення президента стримує сумнів, чи зможе українська армія ефективно розпорядитися високотехнічною американською зброєю, а також, чи не призведе такий крок до опосередкованого військового конфлікту з Росією.

Ще напередодні, в інтерв’ю телеканалу CNN Барак Обама заявив, що світ не хотів би бачити військовий конфлікт між Росією та США через Україну. Хоча союзників по НАТО Обама пообіцяв захищати усіма силами.

У Білому домі кажуть, що проконсультуються стосовно нарощення допомоги Україні з європейськими партнерами. Зокрема з Анґелою Меркель, яка наступного тижня відвідає Вашингтон.

В Угорщині ж Меркель заявила, що Німеччина не буде підтримувати Україну зброєю.

Новини про можливий перегляд Білим домом перспектив надання летальної зброї Україні збіглися з публікацією звіту групи американських дипломатів та генералів, які рекомендують США та НАТО інвестувати мільярд доларів щороку в нарощення військових можливостей України. А також, зважаючи на ситуацію у зоні конфлікту, вже зараз надати Україні летальну зброю.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.