Перемовини з маріонетками не мають жодного сенсу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.02.2015 15:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24578

Мінський формат переговорів про врегулювання ситуації на сході України приречений на провал, тому варто змінити склад контактної групи, заявляють експерти.

Вони кажуть, що успіх перемов напряму залежить від позиції Заходу і впливу санкцій на економіку Росії. Адже на фоні масштабного наступу бойовиків на Донбасі, зокрема потужних атак на позиції української армії поблизу Дебальцева, чергова зустріч контактної групи в Мінську не дала жодного помітного результату.

Бої навколо Дебальцева тривають одночасно у кількох точках. Це і Вуглегірськ, і Чернухіно, Нікішино, й саме місто, яке з новою силою обстрілюють з артилерії. Бої з тривають вже більше тижня. Бойовики захопили ініціативу і здобули кілька тактичних перемог, посунувши передові позиції української армії. Так, сепаратистам вдалось увійти і закріпитись в місті Вуглегірськ.

За словами воєнного журналіста Андрія Цаплієнка, активність на частині інших напрямків вщухла, а це може означати, що бойовики переправили звідти значну частину техніки аби завдати якомога сильнішого удару на дебальцівському напрямку. На думку журналіста, сепаратисти отримали наказ будь-що оточити місто, а з ним і значне угрупування українських військових.

«Протягом, наприклад, дня обстріли тривали з четвертої до восьмої години безперервно. Обстріли міста, обстріли позицій. Співвідношення втрат наших і бойовиків, воно незрівнянне. В кілька разів, а в деяких місцях в кільканадцять разів втрати бойовиків вищі від наших. Але тим не менше вони не зупиняються. Отже завдання їм поставлене за будь-яку ціну захопити цей плацдарм, – повідомив журналіст.

Сепаратисти залишились без козирів – експерт

Та попри натиск, бойовикам наразі, не вдалось замкнути кільце відзначає Цаплієнко. Саме в цьому вбачає причину зриву чергового раунду перемов у Мінську професор та завідувач Кафедри зв’язків із громадськістю Московського державного інституту міжнародних стосунків, МҐІМО, Валерій Соловей. Історик на своїй стрінці у Фейсбук написав, що до дня, коли відбувалась зустріч, лідери бойовиків планували розбити українські війська під Дебальцевим.

Це мало б стати головним козирем під час зустрічі і змусити офіційний Київ піти на поступки, визнавши самопроголошені республіки. Однак, оскільки наступ затягнувся, то для тиску на представників України не було аргументів.

Учасники ж перемов оголосили про інші причини зриву чергової зустрічі контактної групи. Так, другий президент України Леонід Кучма заявив, що до Мінська не прибули лідери так званих народних республік Олександр Захарченко та Ігор Плотницький, які підписували Мінський меморандум цієї осені. А представники сепаратистів озвучили ультиматум, за яким українська сторона мала б припинити вогонь в одностороннього порядку і визнати лінію розмежування, яка існує сьогодні, а не була встановлена Мінськими домовленостями 19 вересня.

Мінські домовленості є ширмою для Порошенка – лідер бойовиків

Лідери бойовиків, зокрема, Ігор Плотницький вимагають офіційного представника від Києва. Кучма, на їхню думку, не має такого статусу.

«Це не ми, це Київ не готовий до перемов. Це пан Порошенко метається туди сюди і не може прийняти остаточне рішення і зробити свій вибір. Судячи з усього, всі Мінські домовленості – це всього лиш ширма за якою пан Порошенко ховає свою невпевненість, нерозуміння, а можливо і щось більше», – заявив Плотницький.

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко переконаний, що мінські зустрічі не дадутьрезультату, оскільки за стіл переговорів замість сепаратистів повинні сісти представники Росії. Вони, на думку експерта, і приймають реальні рішення у конфлікті на Донбасі.

Переговори з сепаратистами є втратою часу – Огризко

Відтак, дипломат вважає за доцільне вести перемови у женевському форматі, який передбачає участь України, США та ЄС з одного боку, і Росії з іншого. А зустрічі «з людьми, які ні на що не впливають», називає втратою часу і самообманом.

«На ситуацію, в разі перемовин з Росією, може вплинути те, що Росія відчує вплив санкцій на свою економіку, на ситуацію на внутрішньому споживчому ринку, на ситуацію з відтоком капіталів. А перемови з маріонетками не мають жодного сенсу», – вважає Огризко.

2 лютого цього року лідери сепаратистів заявили, що знову готові продовжити діалог. Втім, поки що, не було повідомлень про нову зустріч контактної групи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.