Російського ядерника Голубєва звинуватили в державній зраді

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 5.02.2015 00:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24584

Російського вченого-ядерника Владіміра Голубєва підозрюють в розголошенні державної таємниці у зв’язку з доповіддю про вибухові речовини, яку він зробив у Чехії в 2013 році, а потім у вигляді статті опублікував в науковому журналі.

Про це з посиланням на адвоката вченого, Євгенія Губіна, повідомляє "Інтерфакс".

За словами пана Губіна, справа Голубєва, колишнього співробітника Російського федерального ядерного центру (РФЯЦ) в Сарові, веде ФСБ.

Адвокат повідомив також, що в квартирі пана Голубєва пройшли обшуки. У нього вилучили комп’ютер і жорсткі диски.

Доповідь про вибухові речовини, яка послужила причиною арешту, науковець прочитав на конференції в Чехії в 2013 році.

В ній були дані, які раніше публікувалися в наукових виданнях, повідомив адвокат з посиланням на свого підзахисного.

В інтерв’ю France Press адвокат сказав, що вчений звернувся до нього напередодні. Раніше його інтереси представляв захисник, призначений державою.

Голубєв працював в РФЯЦ з 1975 по 2013 рік. У державній зраді його запідозрили в 2014 році.

Зрадників стало більше?

У листопаді 2012 року в Росії набули чинності поправки до статей про державну зраду в Кримінальному та Кримінально-процесуальному кодексах, згідно з якими обвинувачення в шпигунстві можуть бути пред’явлені вкрай широкому колу росіян, які контактують з іноземними організаціями.

Під поняття "держзрада" підпадає не тільки розголошення державної таємниці, але і надання "фінансової, матеріально-технічної, консультативної або іншої допомоги" міжнародним організаціям.

Крім поправок до існуючих статей, до Кримінального кодексу Росії ввели і нову - незаконне отримання данних, що є держтаємницею. Вона передбачає відповідальність навіть у тому випадку, коли отримання засекречених відомостей не буде визнано шпигунством або держзрадою.

Стаття 283 КК РФ "Розголошення державної таємниці", за якою звинувачують фізика Володимиру Голубєва, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 4 років, у разі тяжких наслідків по необережності - до 7 років.

У 2004 році до 15 років позбавлення волі засудили фахівця в галузі контролю над озброєннями Ігора Сутягіна, якого звинуватили в передачі секретної інформації британській компанії, яка, за версією слідства, діяла в інтересах США.

Його депортували до Британії в 2010 році.

Зараз до 20 років позбавлення волі загрожує Світлані Давидовій - за дзвінок до посольства України про можливе відправлення російських військових на Донбас.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.