У Вашингтоні сумніваються щодо передачі зброї Україні через шпигунів Росії

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 6.02.2015 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24595

Дипломатичні зусилля США пожвавилися через посилення бойових дій на Сході України.

Проросійські терористи наступають на українські міста, а Держсекретар Джон Керрі поїхав у Київ на переговори з президентом Петром Порошенком, поки в Білому Домі думають, чи передавати українцям зброю.

Сумніви США полягають в тому, що російські шпигуни і агенти ФСБ проникли у структури Збройних сил України. Про це сьогодні пише Washington Post.

"США й раніше постачали нестабільним союзникам своє озброєння. Такими, приміром, були Ірак і Афганістан. Однак тісні історичні зв’язки України з Росією у військовій сфері стали справжнім викликом", - йдеться в статті.

Видання цитує українського депутата і командира батальйону "Донбас" Семена Семенченка, який визнавав, що "часом дуже важко сказати, де закінчується ФСБ і починаються структури української армії". Тому радники президента США з питань національної безпеки зустрілися в середу, щоб вирішити, як Вашингтону вчинити: озброювати чи не озброювати Україну. Однак жодних рішень вони так і не прийняли.

В цей же час, голова СБУ Валентин Наливайченко на прес-конференції заявив про арешт полковника Михайла Чорнобая за шпигунство на користь Росії. Його звинувачують в передачі проросійським терористам планів українських військових включно з місцями розташування волонтерів, які намагаються забезпечувати солдатів.

Український військовий експерт і депутат Дмитро Тимчук розповів, що Чорнобай один із 300 військових, яких арештували за весь час конфлікту в Донбасі. Інформація від української сторони підживлює стурбованість в США, що військовому командуванню в Україні не можна довіряти через зв’язки з Росією і ФСБ.

"Семенченко в інтерв’ю незадовго до того, як його поранили у бою під Дебальцеве, розповів, що під час візиту у Вашингтон закликав передавати озброєння безпосередньо на фронт, обминаючи українських генералів", - йдеться в статті.

Аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Ігор Козій вважає, що арешти за шпигунство лише підтвердили найгірші побоювання українців щодо військового командування.

"Це дійсно складне питання: чи варто нам повністю змінити структуру наших Збройних сил. Звісно, ідея створити все з нуля виглядає божевільною. Але з іншого боку, якщо подивитися на те, що робиться у відомстві зараз, то це, мабуть, правильне рішення", - вважає експерт.

Американські експерти вважають, що США все ж таким повинні передати Україні оборонне озброєння. Тому що відсутність в українців шансу захистити себе несе значно більші ризики, ніж потрапляння західного озброєння в руки росіян.

"Якщо ми не передамо озброєння, то бойовики, який підтримує Росія, можуть скоро захопити ще більшу територію на Сході України, дестабілізуючи і розділяючи країну", - пояснила колишній заступник міністра оборони США Мішель Флорной, додавши, що проникнення російських агентів у військові структури України не перекреслює загрозу подальшого наступу проросійських сил.

Американський сенатор-республіканець Джон Маккейн обіцяє через Конгрес примусити Обаму до постачання зброї в Україну.

"Ми будемо готувати законодавство, яке закликає до цього", - повідомив Маккейн.

Раніше віце-президент США Джо Байден повідомив, що вирішується питання про постачання озброєння в Україну, яке потенційно може бути використано наступальним чином, якщо просування "маленьких зелених чоловічків" без нарукавних знаків розрізнення буде продовжено". Він також додав, що відповідне рішення не буде прийняте президентом до початку наступного тижня".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.